Westsiden U19-joukkue SM-sarjaan

24.9.2019


EBT:n ja LePyn yhteinen poikapuolen kilpajoukkue Westside on kokenut kesällä isoja muutoksia. Projektiin on saatu mukaan miesten valtakunnallista 1B-divisioonaa pelaava joukkue. Tällä muutoksella on saatu vanhimmille junioreille entistä kovempia harjoituksia miesten kanssa ja näin pelaajien kehityksessä on otettu iso harppaus eteenpäin. Valmennuskaksikko Nigel Moore ja Matti Komi ovat kierrättäneet pelaajia miesten harjoituksissa, jolloin moni on saanut ensikosketuksensa aikuisten tasolla pelaamiseen. Pelikovuutta on opeteltu sekä harjoituksissa että myös scrimmage-peleissä niin Panttereiden, ToPon kuin LoKoKo Bisonsinkin kanssa. Joukkueeseen on saatu myös uusia tulokkaita, jotka ovat sopeutuneet hienosti mukaan rinkiin. Tulokkaiden panos joukkueelle kävi selväksi jo Tallink-turnauksessa, kun U19-joukkue pääsi juhlimaan kilpasarjan hopeamitaleita.

Syksyllä SM-karsintoihin ilmoittautuvat joukkueet rankataan aina osallistuvien joukkueiden valmentajien sekä Koripalloliiton toimesta järjestykseen parhaan tiedon mukaan. Westsiden kehitystä ei oltu ihan osattu arvioida, joten ranking sijoitus oli 14., kun SM-sarjaan pääsee kymmenen parasta joukkuetta. Tämä tarkoitti kovaa karsintalohkoa, johon sijoitettiin Pyrintö (ranking 3.), Ura Basket (ranking 7.) ja Feeniks Basket (ranking 17.) Näistä kaksi piti tiputtaa, jotta päästäisiin käsiksi himoittuun SM-sarjapaikkaan.

Karsinnat pelattiin päättyneenä viikonloppuna Turussa ja Kaarinassa. Lauantaina vastassa oli isäntäjoukkue Ura. Kummatkin joukkueet tuntevat toisensa vuosien varrelta, myös Tallinkissa oli otettu yhteen pari viikkoa aiemmin. Peli oli alusta alkaen tasainen, Uran ollessa kuitenkin hienoisesti kuskin paikalla. Kolme erää roikuttiin mukana, kunnes neljännen erän alussa kotijoukkue otti 17-0 runin, johon espoolaisilla ei ollut vastausta. Levypallot hävittiin 33-50, kolmosprosentit 26% vs. 43% ja heittoprosentit 39% vs. 54%. Kuten statseista näkee, voittajasta ei loppu viimein ollut epäselvyyttä. Valmennus totesikin pelin jälkeen, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin parantaa tekemistä kokonaisuudessaan. Lopputulos 76-94. Sunnuntain ohjelmaksi muodostui kahden pakkovoiton päivä.

Sunnuntai-iltapäivällä kohdattiin Feeniks Forssasta, joka oli vienyt Tallinkin kultamitalit Westsiden nenän edestä pari viikkoa aiemmin. Ottelusta muodostui kahden tasaisen joukkueen taisto, jossa johtoasema vaihtui peräti 17 kertaa. Westsiden pelaajista ja valmennuksesta huokui kuitenkin koko ajan luottamus omaan tekemiseen. Vastustajan fyysinen pelaaminen ei vaikuttanut espoolaisiin, vaan johti ainoastaan forssalaisten virhevaikeuksiin. Westside pääsikin naputtelemaan 20 pistettä vapaaheittoviivalta hyvällä osumaprosentilla. Tasaisesti peluutettu joukkue löysi vielä neljänteen erään sellaisen energiapiikin, että voitto kirjattiin lopuksi 89-73. Lepoaikaa ennen ratkaisupeliä jäi reilusti toista tuntia.

Viikonlopulle oli onneksi nimetty yhteensä 16 pelaajaa, joten vielä viimeiseenkin peliin saatiin 12 tervettä pelimiestä pöytäkirjaan. Ratkaisupelit ovat monesti kuitenkin henkien taistoja. Tähän matsiin valmennus sai luotua joukkueeseen sellaisen itseluottamuksen, etteivät sitä horjuttaneet vastustaja tai kovaääninen kaarinalaisyleisö. Uraa ei kertaakaan päästetty ottelussa johtoasemaan.

Ensimmäinen erä pelattiin kohtuullisen tasaisesti, Westsiden mennessä tauolle 21-28 johdossa. Pelko väsymyksen näkymisestä eli katsomon puolella, mutta ei joukkueessa. Toisen erän alussa sitten kolahti. Korinalus laitettiin tukkoon, heittäjät otettiin kiinni ja omat hyökkäykset päätettiin järjestäen laadukkaisiin heittopaikkoihin. Samanlainen 17-0 run, jollaisen Kaarina oli lauantaina laittanut, ratkaisi pelin käytännössä toisessa erässä. Vastustaja pyrki katkaisemaan juoksun agressiivisella koko kentän puolustuksella, joka johti jatkuviin vihellyksiin. Westside kaunisteli viivalta puoliaikatilanteeksi 29-59. Toinen puolikas pelattiin rauhallisesti omilla vahvuuksilla, antamatta vastustajalle todellista saumaa taistella ottelun voitosta.

Lopputulos 67-98 yllätti varmasti kaikki muut, paitsi kovaa työtä koko kesän tehneen joukkueen, joka oli valmis urotekoihin, kun niitä tarvittiin. Valmennus kiitti ottelun jälkeen kaikkia pelaajia erikseen heidän panoksestaan. Tässä kohtaa iso kiitos menee myös Westsiden miehille, jotka ovat auttaneet junioreita heidän valmistautumisessaan karsintoihin. Perinteisesti joukkue on palkinnut pelien jälkeen viikonlopun onnistujan. Tällä kertaa tehtiin kuitenkin poikkeus ja palkinto jätettiin jakamatta. Viikonlopun onnistuja oli Westside.

Westside pelaa alkavalla kaudella miesten I-divari B:ssä sekä U19 ja U17 SM-sarjoissa. Kotipelit Espoonlahden ja Leppävaaran urheiluhalleilla. Tervetuloa kannustamaan!