VARTTI: Vartin kysymykset LePyn Kallelle

9.10.2006


Kaupunkilehti VARTTI haastatteli Kallea perhosharrastuksesta (5.10.).

Perhosjahdissa joutuu spurttailemaan
Kirjoittanut Vartti-lehteen Elina Kuitto (elina.kuitto#sanoma.fi)

VARTIN KYSYMYKSET perhosia keräävälle Kalle Lundstenille (5.10. www.vartti.fi)

1. Kuinka kauan olet harrastanut perhosia?
- Aloitin siinä 12-vuotiaana, yhden kaverini esimerkistä. Hän kyllä lopetti harrastuksen pian, mutta minä jatkoin.

2. Monta perhosta on kokoelmassasi?
- Niitä voi hyvinkin olla 20 000 yksilöä. Suurperhosia on noin 860 lajia ja pikkuperhosia yhtä monta. Suomen suurperhoslajeista puuttuu satakunta, lähinnä vaeltajia, joita tulee maahan, kun ilmavirrat ovat sopivia.

3. Mitkä ovat Espoossa hyviä paikkoja bongata perhosia?
- Ehkä pienet, jäljillä olevat lehdot esimerkiksi Lähderannassa. Nuuksiossa on monenlaista elinympäristöä hyönteisille ja Etelä-Suomen oloihin harvinaisuuksiakin.

4. Miten kesän epätavallinen kuumuus vaikutti?
- Nythän oli hyvä perhoskesä. Ilmastonmuutos näyttää aiheuttaneen sen, että Suomeen tulee nykyään joka vuosi uusia perhoslajeja. Eräät harvinaiset lajit kuten pieni häiveperhonen ovat taas yleistyneet.

5. Mitä muuta perhosharrastuksesi käsittää?
- Olen tehnyt hieman tutkimusta. Olin pari kesää töissä esimerkiksi Eläinmuseon hyönteisosastolla. Satuin sinä aikana löytämään laboratoriossa uuden lajin. Lajien löytämiseen on nimittäin kaksi tapaa, joko luonnossa tai myöhemmin mikroskoopin avulla tutkimalla.

6. Toinen elinikäinen harrastuksesihan on koripallo?
- Pelaan itse ja valmennan Leppävaaran Pyrinnössä neljää joukkuetta. Viime aikoina olen valmentanut lähinnä poikia. Vanhimmat aikoinaan valmentamani ovat jo ikämiehiä.

7. Missä kaikkialla olet kerännyt perhosia?
- Suomessa vähän joka paikassa Utsjokea ja Kilpisjärveä myöten. Ahvenanmaa ja itäraja ovat kiinnostavia alueita. Ulkomaille en ole tehnyt varsinaisia perhosretkiä, mutta olen matkoilla kerännyt paikallista lajistoa, jos se on ollut mahdollista.

8. Joutuuko perhosjahdissa ponnistelemaan?
- Kyllähän tässä joutuu joskus spurttaamaan oikein täysillä ja juoksemaan muutama sata metriä saadakseen jonkin otuksen kiinni. Mutta kyllä oveluutta ja pyydyksiä käytetään enemmän. Valvomaan voi joutua koko yön, kun kerää pimeässä lakanalle kerääntyviä yöperhosia.

9. Kerro jokin jahtimuisto.
- Pelasin aikoinaan nuorten maajoukkueessa koripalloa. Meillä oli yöllä Riminin lähistöllä MM-kisojen harjoituspeli kirkkaasti valaistulla kentällä. Alkuverryttelymme aikana suuria kiitäjiä alkoi putoilla valoon. Meikäläinenhän juoksi hakemaan haavia ja purkkia moneen otteeseen ja jatkoi siinä välissä taas verryttelyä. Valmentajat olivat ymmärtäväisiä, mutta saihan siitä kuulla myöhemmin.

10. Mitä perhoskeräilijä ehtii vartissa?
- Levittämään viisi perhosta. Levittäminen on tarkkaa puuhaa, jokainen tuntosarvikin pitää oikoa ja asetella. Siinä tainnutettu ja neulalla kiinnitetty perhonen laitetaan levityslautaan paperiliuskan alle, jossa se on kuukauden.Lisätietoja: http://www.leppavaaranpyrinto.fi/mp/db/file_library/x/IMG/13665/file/vartti_kalle.JPG