Miehet putosivat III-divisioonaan

11.4.2007


...mutta lähtevät ensi kauteen luottavaisin mielin. Tavoitteena on nousta takaisin II-divisioonaan niin nopeasti kuin mahdollista. Seuraavassa pitkä raportti LePyn miesten edustusjoukkueen viimeisistä peleistä. Lopussa lyhyt yhteenveto kaudesta ja alustava katsaus ensi kauteen.

(Kauden tilastohuiput löytyvät täältä)

LePyn miesten edustusjoukkue ei kyennyt parantamaan otteitaan loppukaudesta. Joukkue ei onnistunut tarttumaan viimeiseen oljenkorteensa. Tappiot Seniorsia ja VillagePeoplea vastaan merkitsivät sitä että ero suoran putoamisviivan yläpuolelle kasvoi liian suureksi. LePy lähtee näin ollen ensi kaudella hakemaan vauhtia III-divisioonasta.

LePyn miehet pelasivat loppukaudesta viikon sisällä kolme ottelua. Lauantaina 24.2. joukkue kohtasi VillagePeoplen, tiistaina vastaan asettui Helsingin Namikan kakkosjoukkue HNMKY-40 ja perjantaina Hyvinkään Ponteva. Tätä ennen joukkue kärsi tappion Sykissä Seniorsia vastaan luvuin 98-72 (52-31). LePyllä ei tuossa ottelussa ollut oikeastaan minkäänlaisia mahdollisuuksia vaan Seniors lähti Parviaisten veljesten johdolla karkumatkalle jo ensimmäisen erän aikana. Hieman varamiehisen LePyn kompastuskiveksi muodostuivat erityisesti monet pallonmenetykset ja heikko 1-1-puolustus. Viimeinen erä sujui jo hieman paremmin (20-26), mutta ottelu oli tuossa vaiheessa jo ratkennut aikoja sitten. Kauden viimeisessä ottelussa lauantaina 17.3. tuli vielä takkiin Jaguaareilta.

LePy-VillagePeople

Molemmat joukkueet saapuivat tähän otteluun jokseenkin parhaimmilla kokoonpanoillaan. Kotijoukkueelle tämä oli viimeinen oljenkorsi suoran putoamisen välttämiseksi, vaikkakin mahdollisuudet olivatkin jo hyvin teoreettiset. LePy aloittikin ottelun vahvasti siirtyen 9-2 johtoon. Samu Langin johdolla vierasjoukkue tuli tämän jälkeen rinnalle ja ohi. Ensimmäinen erä VillagePeoplelle 15-20. Toinen neljännes sujui LePyltä mukavasti. Tehomiehenä hääri Mikko ”Candyman” Eloranta joka pussitti kahdeksan pistettä, mukaan lukien kaksi kolmen pisteen heittoa. Myös Ville Välikangas pelasi hyvän vaihdon tehden neljä pistettä. LePy onnistui myös saamaan otetta puolustukseensa, tosin VP:n kolmosia ei onnistuttu eliminoimaan. Kotijoukkueen hyvä intensiteetti kavensi eron lopulta kahteen pisteeseen. Eli puoliajalle mentiin tilanteessa 34-36.

Kolmas erä oli LePylle taas kerran mustaakin mustempi. VP:n tiivistettyä hieman puolustustaan, ei LePy pystynyt enää järjestelmälliseen hyökkäyspeliin. Kun samalla repsahti ote puolustuspäässä, vei vieraat erän tylysti luvuin 7-23. Viimeisellä neljänneksellä yritti LePy vielä epätoivoisesti kuroa eroa umpeen. Uran jäähyväispeliksi jääneessä ottelussaan pelaajavalmentaja Kasper Kepsu pisti kaiken likoon upottaen hyvällä prosentilla 12 pistettä viimeisellä neljänneksellä. Vaikka LePy saikin tämän myötä hyökkäykseensä tehoa, ei joukkue kuitenkaan kyennyt kirimään kymmentä pistettä lähemmäksi. Tästä piti huolen erityisesti vieraiden Sami Ketomaa joka piti kolmosillaan joukkueensa vankasti johdossa. Yhteensä VillagePeople heitti ottelussa 11 kolmosta sisään. Viimeinen neljännes LePylle 26-20, mutta ottelu VP:lle luvuin 67-79.

Kolmas erä oli LePylle siis kohtalokas. Tappion myötä myös putoaminen sarjaporrasta alemmaksi varmistui. LePyn parhaimmistoon kuului tässä ottelussa Kepsun ja Elorannan lisäksi Jussi Somervuo, jonka kunto alkoi syksyn vaihto-oppilasjakson jälkeen vihdoin olla kohdallaan. Huippukuntoista Jussia olisi kipeästi kaivattu koko kauden ajan, sillä koko kauden on LePy kärsinyt peleissään kovuuden puutteesta. VP:n tasaisesta joukkueesta erottuivat parhaiten entiset SM-sarjapelaajat Lang ja Ketomaa.

HNMKY-40-LePy

Tiistain myöhäisillan ottelu ei juuri dramatiikkaa tarjonnut. Ensimmäinen puoliaika oli vielä tasainen (17-17), mutta tämän jälkeen LePy putosi kyydistä. Erityisesti kolmas neljännes oli musta (26-7), kuten niin monasti tällä kaudella. Joukkue kyllä taisteli, mutta puolustuksessa ei nopeus jalkatyössä yksinkertaisesti riittänyt. Hyökkäyspäässä LePyllä oli ongelmia aggressiivisesti puolustaneiden namikalaisten kanssa. Tämä näkyi pallonmenetysten määrässä ja heikossa heittotarkkuudessa. Viimeisessä erässä LePy pääsi jälleen peliin mukaan, voittaen sen 15-14. Koko ottelu kuitenkin Namikalle luvuin 84-53.

LePyn onnistujia ottelussa olivat Jussi Somervuo, Ville Välikangas ja vanhassa kotisalissaan pelannut Make Haavisto, jotka suoriutuivat etenkin puolustuspäässä hyvin. Janne Saarme upotti tuttuun tyyliinsä monta komeaa hyppyheittoa ja oli LePyn tehokkain hyökkäyspään pelaaja. On myös syytä mainita Antti Karppinen, joka hyvän puolustuspelinsä lisäksi avasi pistetilinsä II-divisioonassa. Kokonaisuutena LePy onnistui levypallopelissä, yhteensä niitä kertyi yli 50. Onkin melko harvinaista että näin monella levypallolla hävitään ottelu yli kolmellakymmenellä pisteellä.

LePy-HyPo

Ottelu alkoi LePyn kannalta todella vaisusti ja HyPo siirtyi nopeasti kymmenen pisteen johtoasemaan. Lähinnä Janne Saarmen henkilökohtaisella panoksella saatiin kuitenkin eroa kiinni. Hyvä vire katosi melko nopeasti ja erän loppuminuutit menivät HyPolle 7-0, joten tilanne ensimmäisellä erätauolla jo 12-24. HyPo hallitsi peliä myös toisella neljänneksellä. LePy ei saanut puolustustaan pitäväksi oikein missään vaiheessa. HyPo pisti palloa koriin vaihtelevasti niin kaukaa kuin korin alta. Joukkue näytti lisäksi tälläkin kertaa osaavansa juosta nopeita hyökkäyksiä tehokkaasti. HyPo onnistui myös puolustuspäässä. Aggressiivista puolustusta vastaan oli LePyllä vaikeuksia rakentaa kunnon heittopaikkoja. Parhaiten hyökkäyspeli toimi silloin kun LePy sai pelattua palloa korin alle. Saarmen lisäksi myös Pasi Luomala ja Mikko Eloranta rokotti lyhyempiä puolustajiaan low postista. Vierasjoukkue johti tästä huolimatta kahden neljänneksen jälkeen jo ratkaisevantuntuisesti 22-44.

Puoliajalla valmentaja Kepsu juoni hieman erilaisen paikkapuolustuskuvion kuin mitä LePy on aikaisemmin tällä kaudella pelannut. Alkuun ei puolustus vielä oikein ottanut toimiakseen, mutta erän puolivälissä alkoi LePyn todellinen hurmosvaihe. Etenkin Juha Latvala oli kovassa vedossa, katkoen syöttöjä ja onnistuen hyökkäyspäässäkin hyvin. Kun vielä Jussi Somervuo ja "Candyman" Eloranta pussittivat kolmoset pohjaan puolinopeiden hyökkäysten päätteeksi, kaventui ero silmissä. Erä LePylle 28-16 ja eroa enää 10 pistettä vierasjoukkueen hyväksi.

Viimeisellä neljänneksellä LePy jatkoi hurmoshenkistä peliään. Latvala, Somervuo ja Saarme olivat edelleen tehokkaina hyökkäyspäässä. Erän puoliväliin mennessä oli LePy jo kolmeen pisteen päässä ja HyPon hyökkäys lähes paniikinomaista. HyPo yritti jatkuvasti ajaa paikkapuolustuksen saumoihin, mutta taktiikka ei tuottanut tulosta. Vieraiden kaukoheitotkaan eivät puolustuksen hyvästä häirinnästä johtuen uponneet. Tässä vaiheessa HyPon kaikki kaikessa, kaksikko Timo Turunen-Jozef Valek ottivat kuitenkin ohjat käsiinsä. HyPo sai jälleen pelijuonesta kiinni ja karkasi taas noin kymmenen pisteen johtoon. LePy ei kuitenkaan vielä luovuttanut vaan pääsi uudelleen kolmen pisteen päähän Saarmen, Latvalan ja Somervuon koreilla. Tämän jälkeen HyPon Turunen upotti todella tärkeän kolmosen säkkiin, joka lopulta muodostui ottelun ratkaisuksi. Saarmen korilla LePy pääsi vielä kolmen pisteen päähän kun peliaikaa oli jäljellä puolisen minuuttia. LePy otti HyPon seuraavassa hyökkäyksessä hieman ajattelemattoman virheen kun hyökkäysaika oli jo umpeutumassa, ja Turunen pääsi vapariviivalle. Aikalisän jälkeen Turunen heitti ensimmäisen ohi mutta HyPon onneksi toisen sisään, joten LePy oli neljän pisteen takana kun peliaikaa oli jäljellä viitisentoista sekuntia. Mikko Eloranta pääsi kyllä yrittämään kolmosta, mutta heiton sujahtaessa ohi haihtuivat kotijoukkueen viimeisetkin toivonrippeet voitosta. Tärkeä vierasvoitto Hyvinkäälle luvuin 70-74.

LePyn tehonyrkki ottelussa oli Saarme-Latvala-Somervuo-Eloranta joka teki yhteensä 58 pistettä. Vastaavasti HyPolla kaksikko Turunen-Valek teki joukkueensa pisteistä puolet. LePy taisteli ottelussa erinomaisesti, mutta eväät eivät riittäneet aivan voittoon asti. Ensimmäisellä puoliajalla syntynyt ero oli sittenkin liian suuri. Ottelun jälkeen joukkue kävi tällä erää viimeisen II-divisioonassa pelatun kotiottelunsa jälkeen nauttimassa hautajaisoluet läheisessä lähiökuppilassa.

Jaguaarit-LePy

Kauden viimeinen ottelu pelattiin Herttoniemenrannassa, jossa LePyä isännöi II-divisioonan jumbofinaalissa Jaguaarit. Pelaajamateriaali oli molemmilla joukkueilla kapea, Jaguaareilta oli vaivautunut paikalle kuusi miestä ja LePyltä seitsemän, joista pelaajamanageri ”Koncca” Konkari pelasi kuumeisena. Flunssaa potivat LePyn leirissä myös Luomala, Välikangas ja Make Haavisto, jonka pitkä peräkkäisten otteluiden putki näin ollen meni poikki. Ottelun taso ei silmiä hivellyt. Varsinkin Jaguaarit eivät ensimmäisen neljänneksen alussa meinanneet saada palloa millään koriin. LePy pääsikin aluksi hienoiseen johtoasemaan. Kotijoukkueen Karppinen upotti kuitenkin kahdeksan pistettä putkeen jonka turvin Jaguaarit pääsi ensimmäiselle erätauolle kahden pisteen johtoasemassa. Toinen erä onnistui LePyltä hyvin. Hyökkäyksessä palloa maltettiin liikutella sujuvasti ja nopeatkin onnistuivat. Onnistumisia tuli laajalla rintamalla, erityisen tehokkaasti esiintyi Santahaminan moottoripyörälähetti Nikke Rantio. Myös Jussi Somervuo pelasi vahvasti, samoin kuin koko pelin erinomaisesti pelannut Juha Latvala. Erä LePylle 15-23, joten LePy puoliaikajohdossa 34-40.

Kolmas neljännes meni jälleen kerran LePyltä penkin alle. Hyökkäyspeli jämähti täydellisesti ja puolustuksesta katosi aggressiivisuus. Myös kunto ja taistelutahto alkoi lepyläisillä loppua toisin kuin kotijoukkueella, joka sai puhtia hyökkäyspään onnistumisistaan. LePy yritti aikalisillä ja puolustusmuodon vaihteluilla saada rytmistä uudelleen kiinni, mutta pitkän tappioputken uuvuttamat miehet eivät saaneet peliä enää käännettyä. Jaguaarit pelasivat vuorostaan erittäin hyvin ja pussittivat palloa niin läheltä kuin kaukaa. Erä kotijoukkueelle 24-11. Sama meininki jatkui myös viimeisessä erässä jonka Jaguaarit veivät lukemin 28-13. LePyn hyökkäyksen yksipuolisuutta kuvaa hyvin se että loppuun asti taistellut Juha Latvala teki joukkueen 10 viimeistä pistettä. LePyn raskas kausi päättyi näin 86-64-tappioon.

Pisteet/levypallot:

LePy-VP:
LePy: Kepsu 19/8, Eloranta 12/5, Somervuo 12/5, Konkari 8/3, Välikangas 6/1, Haavisto 4/5, Luomala 4/1, Saarme 2/0, Mohamed 0/3, Latvala 0/1
VP (pisteet): Lang 19, Ketomaa 19, Siitonen 10, Airamaa 9, Sarkalahti 6, Salmela 5, Hakala 5, Kulmala 4, Riikonen 2

LePy-HNMKY-40:
LePy: Saarme 15/5, Haavisto 12/14, Somervuo 9/9, Välikangas 8/3, Eloranta 5/7, Latvala 2/4, Karppinen 1/3, Luomala 1/0, Mohamed 0/3, Konkari 0/3
HNMKY-40: Pöytäkirja kateissa...

LePy-HyPo
LePy: Saarme 21/1, Latvala 16/4, Somervuo 12/9, Eloranta 9/3, Haavisto 6/4, Luomala 4/0, Konkari 2/0, Mohamed 0/4, Karppinen 0/4, Ritala 0/2, Rantio 0/2
HyPo (pisteet): Valek 20, Turunen 17, Rajamäki 13, Sukanen 10, Viertola 6, Myyryläinen 5, Heino 3

LePy-Jaguaarit:
LePy: Latvala 21/6, Mohammed 10/14, Saarme 9/5, Eloranta 8/5, Somervuo 8/2, Rantio 6/2, Konkari 2/3, Karppinen 0/2
Jaguaarit (pisteet): Metsälä 21, Karppinen 18, Niemi 15, Fritze 14, Wessman 13, Saarinen 5

Yhteenveto ja katsaus tulevaan

LePyn miesten kausi oli raskas ja alavireinen. Kauden alussa oli ennakoitavissa ettei sarjapaikan pitäminen tulisi olemaan helppoa, mutta silti joukkueen suoritus oli kokonaisuudessaan pettymys. LePy pystyi kyllä lähes jokaisessa ottelussa jotenkin haastamaan vastustajansa, eikä varsinaisia murskatappioita juurikaan tullut. Voittoja kertyi kuitenkin ainoastaan kolme, joten sarjapaikan säilyttäminen jäi lopulta melko kaukaiseksi haaveeksi. LePyn ongelma koko kauden aikana oli kovuuden puute ja tehoton hyökkäyspeli. Tähän vaikutti suurelta osin suhteellisen raskaat pelaajamenetykset. Olli Hirmaston, Kalle Ristolan ja Jussi Nikulan menettäminen verottivat joukkueen suorituskykyä erityisen paljon juuri edellä mainittujen ominaisuuksien kohdalla. Lisäksi on muistettava että pelaajavalmentaja Kasper Kepsu pystyi polvivaivojen takia pelaamaan ainoastaan 12 ottelua ja Jussi Somervuo opiskelijavaihdon johdosta vain 10 peliä. Kesken kauden joukkueeseen tullut Juha Latvalakin ehti pelata vain 7 ottelua. Yhteensä nämä menetykset veivät melkoisesti tehoa LePyn pelistä.

LePyn miehet lähtevät ensi kauteen luottavaisin mielin. Tavoitteena on nousta takaisin II-divisioonaan niin nopeasti kuin mahdollista. Joukkueen runko näyttäisi alustavien neuvottelujen perusteella pysyvän melko hyvin koossa. Markus Konkari, Jussi Somervuo, Make Haavisto, Janne Saarme, Mikko Eloranta, Juha Latvala, Pasi Luomala, Nikke Rantio, Pauli Ojala ja Ville Välikangas ovat näillä näkymin jatkamassa LePyn riveissä. Myös Antti Karppinen on jatkamassa, mutta Puolustusvoimat vienevät ensi kaudella nuoren miehen päähuomion. Sen sijaan LePyn ”Ykkösen” monivuotinen tukipilari Mikko ”Kippari” Ritala päätti kunniakkaan 13 kautta kestäneen uransa LePyn miehissä tähän kauteen. Kasper Kepsu on vuorostaan päättänyt jatkossa keskittyä pelkästään valmentamiseen. Abdi Mohamedin, Gijsbert Van der Starren ja Ossi Reunasen jatko LePyssä on vielä tätä kirjoittaessa epävarmaa. Toivon mukaan joukkueen rinkiin saadaan vielä nostettua muutama oma juniori ja ehkä myös vahvistuksia seuran ulkopuolelta. Näin ollen voidaan kaikesta huolimatta todeta että tilanne ensi kauden osalta näyttää suhteellisen valoisalta.