Miehet päättivät kautensa voittoon

23.3.2008

Make Haavisto oli vahva hyökkäyslevypalloissa.
Make Haavisto oli vahva hyökkäyslevypalloissa.
Stefan Bäckman pelasi ennakkoluulottomasti ja teki lyhyessä ajassa kuusi pistettä.
Stefan Bäckman pelasi ennakkoluulottomasti ja teki lyhyessä ajassa kuusi pistettä.

LePyn miesten edustusjoukkue voitti viime lauantaina kauden viimeisessä ottelussaan EBT:n lukemin 82-65 (45-26). Vaikka peli pelattiin ilman varsinaista panosta, tarjottiin Lepuskin hallin yleisölle varsin viihdyttävä ottelu.

Edellisellä kierroksella Karkkilan Urheilijoille kärsityn tappion myötä LePy oli menettänyt mahdollisuutensa nousukarsintoihin. Tappio EBT:lle olisi toki merkinnyt putoamista neljännelle sijalle, mutta muuten LePy saattoi lähteä viimeiseen otteluunsa melko vapautuneesti. Hieman odotettua huonommin kautensa pelannut EBT oli vuorostaan tukevasti sarjan keskivaiheilla. Sarjapaikka oli varmistunut, mutta nousumahdollisuudet menneet. EBT saapui otteluun kahdeksan miehen voimin kun taas LePy oli liikkeellä kymmenellä miehellä. Jussi Somevuo, Juha Latvala, Olli Torkkeli, Ville Välikangas ja Pasi Luomala puuttuivat kokoonpanosta. Heitä paikkasi nilkkavamman jäljiltä jo melko hyvään kuntoon päässyt Make Haavisto sekä paluun edustusjoukkueeseen tehnyt Jussi Kilpelä.

Ottelu lähti käyntiin tasaisesti ja pelin tempo oli suhteellisen korkea. LePyn puolustus oli hieman vaikeuksissa vierasjoukkueen korille ajojen kanssa. EBT:n kapteeni Tomi Malmelin esitti huomattavasti terävämpiä otteita kuin syyskauden kohtaamisessa ja aiheutti päänvaivaa kotijoukkueelle. LePy syyllistyi myös huolimattomuuteen. Make Haavisto ja Olavi Goussev sähläsivät pallon ylöstuonnin kanssa, jonka seurauksena coach Kepsu hiiltyi ja EBT siirtyi 11-12 johtoon. Erän puolivälissä LePy kuitenkin piristyi kun kentälle vaihdettiin Kilpelä ja Stefan Bäckman. A-poika Bäckmanin ja hänen valmentajansa Kilpelän mukana tuli kentälle nopeutta, joka osoittautui arvokkaaksi niin puolustuspelissä kuin nopeissa hyökkäyksissä. Bäckman-Kilpelä –yhdistelmä toimi ensimmäisen kerran LePyn tyylikkäässä puolinopeassa hyökkäyksessä, jonka seurauksena kotijoukkue siirtyi 14-12-johtoon. Tiukentunut puolustus toi lisää mahdollisuuksia nopeisiin hyökkäyksiin joita LePy ei epäillyt käyttää. Eräs kauden komeimmista syötöistä nähtiin erän loppussa kun Mikko Eloranta harhautti ”no-look”-passillaan EBT:n puolustajan ja samalla koko hallissa olleen ihmisjoukon. Bäckman oli kuitenkin valmistautunut syöttöön ja päätti tämänkin nopean onnistuneesti, siirtäen LePyn 19-12-johtoon. EBT kavensi tilannetta ennen erätaukoa, jonne mentiin tilanteessa 20-15.

Toisella neljänneksellä EBT kuroi heti eron umpeen. Tämä tapahtui yhdessä ainoassa hyökkäyksessä. EBT tasoitti tilanteen noin minuutin kestäneen hyökkäyksen aikana joka sisälsi lukuisia hyökkäyslevypalloja. Tämän jälkeen edettiin tasatahtia tilanteeseen 26-26. Neljänneksen viimeinen viisiminuuttinen olikin sitten täydellistä LePyn näytöstä. Miespuolustus toimi ehkä paremmin kuin koskaan aikaisemmin tällä kaudella ja EBT:n oli hyvin vaikea saada helppoja ratkaisupaikkoja. Aggressiivinen joukkuepuolustus tuotti myös riistoja joista päästiin nopeisiin hyökkäyksiin. Lisäksi ”Candyman” Eloranta ryyditti näytöstä parilla onnistuneella kolmosella. LePyn siirryttyä kymmenen pisteen johtoon otti EBT aikalisän, mutta tämä ei hillinyt LePyn hurmoshenkistä rynnistystä. Puoliaikaan mennessä oli ero kasvanut jo lähes kahteenkymmeneen pisteeseen (45-26). LePy vei näin ollen edellä mainitun viisiminuuttisen tylysti 19-0. EBT:n kannalta puoliaika tuli todellakin tarpeeseen.

Toinen puoliaika alkoi LePyn kannalta hyvin. Make Haavisto taisteli mainiosti hyökkäyslevypallotilanteessa ja sai läpättyä pallon Mikko Elorannalle joka nosti LePyn jo yli kahdenkymmenen pisteen johtoon. Tämän jälkeen kotijoukkueen ote alkoi pikkuhiljaa herpaantua, kuten reilussa johtoasemassa olevalle joukkueelle usein käy. Puolustuksen intensiteetti laski ja EBT:n heittäjille, erityisesti Marco Tammelle, annettiin liikaa tilaa. LePyn pelaajat ennakoivat tilanteita huonosti ja olivat useasti hieman myöhässä. Nämä ongelmat vaikuttivat erityisen paljon screenien puolustamiseen. Hyökkäyspelikään ei oikein sujunut. Pistetehtailua helpotti onneksi Janne Saarmen ja etenkin Make Haaviston vahva peli hyökkäyslevypalloissa. EBT vei kolmannen erän lopun luvuin 7-0 joten viimeiselle erätauolle mentiin Tomi Malmelinin hypärin jälkeen luvuissa 60-51.

LePy siirtyi viimeisellä neljännekselle tuttuun ja turvalliseen 3-2-paikkapuolustukseen, joka on tällä kaudella toiminut mainiosti. EBT:tä vastaan puolustusmuodon vaihdos ei vielä heti tuottanut tulosta. EBT roikkui sitkeästi pelissä mukana ja viisi minuuttia ennen loppua LePyn johto oli kaventunut kuuteen pisteeseen (67-61). Tämän lähemmäksi eivät vieraat kuitenkaan päässeet. Jussi Kilpelä ja Make Haavisto tekivät jälleen hyvää työtä hyökkäyslevypalloissa ja pitivät EBT:tä loitolla. Reilu pari minuuttia ennen loppua eroa ei silti ollut kun kahdeksan pistettä (72-64). EBT hyökkäsi mutta Macke Konkarin uhrautuva puolustustyöskentely aiheutti EBT:n pelaajalle hyökkääjän virheen. Konkari jatkoi ottelun ratkaisemista upottaen seuraavassa hyökkäyksessä kolmosen. Janne Saarme teki seuraavassa hyökkäyksessä saman tempun, joka viimeistään teki lopun EBT:n pyristelyistä. Jussi Kilpelä kaunisteli loppunumeroiksi 82-65.

LePy päätti kautensa näin ollen hienoon voittoon. LePyltä onnistui ottelussa parhaiten Janne Saarme ja Mikko Eloranta. Ensi kautta ajatellen ilahduttavaa oli Jussi Kilpelän ja Stefan Bäckmanin erinomaiset otteet. Nilkkavamman takia lähes koko kauden sivussa ollut Make Haavisto oli vielä ensimmäisen puoliajan hieman jäässä, mutta vertyi toisella puolikkaalla hyvään vireeseen, joka sekin lupaa hyvää ensi kautta ajatellen. Macke Konkari taisteli jälleen hyvin ja oli loppuhetkillä rautaa. Ola Goussev ei tässä ottelussa loistanut hyökkäyspäässä, mutta oli puolustuspäässä sitäkin tärkeämmässä roolissa. Goussev piti EBT:n vaarallisen takamiehen Kimmo Nurmion kurissa, eikä tämä päässyt ajoillaan rikkomaan LePyn puolustusta. Sen sijaan EBT:ltä onnistui parhaiten tarkasti heittänyt Marco Tammi ja Tomi Malmelin.

Pisteet/levypallot:

LePy: Saarme 18/6, Eloranta 15/5, Kilpelä 13/5, Haavisto 10/13, Konkari 7/5, Bäckman 6/5, Rantio 6/4, Goussev 6/2, Van der Starre 1/4,

EBT (pisteet): Tammi 22, Nurmio 9, Hanni 9, Pitkänen 8, Malmelin 7, Sundström 7, Marjanen 2, Heimonen 1