Katsaus LePyn Tytöt 2001 -joukkueen kauteen

22.4.2013
LePyn Tytöt 2001:n vaiherikas sarjakausi huipentui 20. - 21.4. pelattuihin ykkösdivisioonan aluefinaaleihin.

T01-joukkue lähti aluefinaaleihin neljänneltä paikalta, joten jälleen kerran välieräpelissä vastaan asettui alkusarjan puhtaalla pelillä voittanut Honka. Vastassa oli tosiaan  epävirallinen Pohjoismaiden mestari, joka ei ainakaan Suomessa ole allekirjoittaneen tietojen mukaan ikäisilleen kokonaisella joukkueella pelatessaan useaan vuoteen (jos koskaan) hävinnyt. Paineita meillä ei siis ollut; tavoitteena oli pysyä Hongan kintereillä mahdollisimman pitkään ja pakottaa heidät tekemään mahdollisimman paljon töitä. Edellinen kohtaaminen Hongan kanssa oli ollut ensimmäiset 1,5 erää hyvinkin tasainen. Tällä kertaa niin ei kuitenkaan käynyt, vaan Honka teki jo ensi minuuteilla selväksi, kuka peliä vie. LePyn tytöiltä ei sujunut sulkeminen, ja Honka sai tehtyä helppoja koreja korin alta. Toinen suuri ongelmamme oli syöttöpeli, ja Honka pääsi juoksemaan nopeaa. Nopea hyökkäys oli myös kuitenkin myös meidän  ilonaiheemme: syöttöjä nähtiin ajoissa eteenpäin ja yli puolet joukkueen pisteistä tehtiin ylivoimahyökkäyksistä. Lopputulos selvästi Hongalle 72-26 ja LePy pronssiotteluun ToPoLaa vastaan.

Tunnelma ennen pronssipeliä oli kovin jännittynyt. Syykin oli selvä: edelliset kolme kohtaamista ToPoLaa vastaan olivat päättyneet 1-3 pisteen karvaisiin tappioihin, joiden syyt eivät olleet pelitaidoissa, vaan pelaajien (ja ehkä valmentajienkin) mielissä. Alkupelin ajan näytti hyvältä: peli oli rentoa, juoksimme hyvää nopeaa, puolustimme fiksusti ja monet tytöistä kokivat onnistumisia. Toinen puoliaika oli kuitenkin aivan erilainen ja heti, kun vastustaja otti kiinni ja meni ohi, syntyi paniikki. Viimeinen erä pelattiin ihan kipsissä, helpotkin pallot pomppivat ohi korista ja turhautuminen paistoi jokaisen kasvoilla. Viimeiset minuutit pelattiin kuten edellisissäkin kohtaamisissa: jompi kumpi joukkue johti jatkuvasti pisteellä. ToPoLa oli kylmähermoisempi ja upotti mm. 2 vapaaheittoa sisään, kun pelikellossa oli aikaa 11 sekuntia. ToPoLa-kirous ei siis vieläkään murtunut, ja hävisimme pisteellä - jälleen kerran.

Tyttöjen kausi on ollut aikamoista vuoristorataa. Useimmiten peli on näyttänyt todella hyvältä, ja toiminnassa ovat näkyneet ne asiat, joita olemme kauden aikana painottaneet. Osaamista ja kehittymistä on nähty erityisesti 1 vastaan 1 -tilanteissa, kovassa prässissä, nappisyötöissä  ja nopeassa hyökkäyksessä. Kaikki pelaajat ovat kauden aikana  saaneet lisää itseluottamusta ja rohkeutta tehdä omia ratkaisuja - ja tätä kautta paljon onnistumisia. Tytöt ovat kehittyneet kauden aikana huimasti, joukkuehenki on kasvanut ja vastuu jakautunut edelliskausia tasaisemmin. Ilo oli myös todeta, että katsomonkin puolella oli kehitys huomattu. Erään valkkuystäväni sanoin "tytöt ovat menneet  hurjasti eteenpäin ja pääsevät vielä pitkälle."

Tyttöjen kausi jatkuu vielä toukokuun alussa Turussa pelattavassa JBT-turnauksessa.

Sini Tiainen