Oranssi perhe kasvattaa: toiminnanjohtajan linjauksia

LePyn tavoitteena on jäsenmäärän kasvattamisen lisäksi valmennuksen laadun nostaminen. Työsarkaa siis riittää, sillä kumpikaan ei tapahdu itsestään.

Jäsenmäärä on lähtenyt nopeaan kasvuun, sillä aloittavia ikäluokkia on kasvatettu systemaattisesti. Olemme vakiinnuttaneet rekrytointimme: elokuussa järjestetään koriskoulu, syksyllä kierretään alakouluilla vetämässä näytetunteja ja kahdesti vuodessa järjestetään kaveriviikot. Paras rekrytointi tapahtuu kuitenkin puskaradion välityksellä: jos toiminta on hyvää, se vetää puoleensa uusia harrastajia. LePyn jäsenmäärä tuplaantuu varmasti seuraavien viiden vuoden aikana.

Jäsenmäärän kasvattaminen ei ole kuitenkaan itseisarvo vaan perusta laadukkaalle toiminnalle. Kun LePyn tavoite on tarjota A- ja B-ikäisille mahdollisuus valita joko tie kohti huippu-urheilua tai jatkaa harrastepohjalta, on selvää, että pelaajia on oltava enemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että viimeistään mini-ikäisenä kussakin ikäluokassa on oltava tytöissä vähintään 20 ja pojissa vähintään 30 pelaajaa. Jos ikäryhmä jää pieneksi, joudutaan myöhemmin tekemään kompromisseja, jotka eivät koskaan ole tavoiteltavia ratkaisuja.

Valmennuksen linjaukset ohjaamaan toimintaa

Valmennuksen laadun nostaminen on jatkuva prosessi. Järjestämme valmentajailtoja, käymme seminaareissa, ja lisäksi seuran kaikki valmentajat ovat mukana Koripalloliiton valmentajakoulutusputkessa.

Valmentajakurssit eivät kuitenkaan yksin riitä. Viime vuonna julkaisimme valmennuksen linjaukset. Ne sisältävät asioita kuten mitä missäkin iässä tulisi osata ja mitä pitää matkalla ottaa huomioon. Linjaukset antavat suuntaviivoja valmentajien työlle, ja niiden pohjalta valmentajat tekevät kirjallisen vuosisuunnitelman joukkueelleen. Ne myös helpottavat valmentajien yhteistyötä, kun tiedetään mitä missäkin ikäluokassa opetetaan.


Työ kentällä ratkaisee

Teoriasta käytäntöön on kuitenkin aina matkaa. Vaikka tekisimme kuinka hienoja papereita, vasta  työ kentällä ratkaisee.

Valmennuksen laadun nosto lähtee vuorovaikutuksesta. Valmentajien täytyy keskustella enemmän, toimintaa pitää ohjata oikeaan suuntaan, ja tukea ja malleja on saatava parhailta asiantuntijoilta. Seuran ulkopuolelta tarvitaan myös uusia valmentajia tuomaan erilaisia ajatuksia.

Syksyllä aloitimme LePyssä mentoroinnin. Toimintaa vetämään lähti yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista valmentajista, Eero Saarinen. Pienryhmissä valmentajat kiertävät katsomassa toistensa harjoituksia, keskustelevat niistä ja Eero sparraa ja ohjaa oikealle tielle.

Valmennuksen laatu on siis kovaa vauhtia nousemassa. Pelkät uudet drillit eivät kuitenkaan riitä, vaan halu kehittyä on tultava valmentajasta itsestään. On oltava määrätietoinen ja tavoitteellinen. On uskallettava kysyä ja kestettävä kritiikkiä. On oltava nöyrä, sillä valmentaja ei ole koskaan valmis.


Koripallon avulla kasvaa liikunnalliseen elämäntapaan

LePyn toiminnan kulmakivenä on koripallon avulla kasvaminen ja liikunnalliseen elämäntapaan kasvattaminen.  Ammattimaisen valmennuksen avulla varmistetaan, että jokainen pelaaja voi tavoitella omaa potentiaaliaan ja jatkaa uraansa haluamallaan tasolla. Kun valmennus on laadukasta, jokainen pelaaja kehittyy ja viihtyy seurassamme. Viihtyminen taas edesauttaa elinikäisen rakkauden syntymistä koripalloon ja liikuntaan.

Pelaajien lajitaitojen kehittämisen lisäksi kasvun ohjaukseen panostetaan. Koripalloharrastus on loistava väline kasvaa ihmisenä. Se opettaa taitoja, joista on myöhemmin hyötyä myös muilla elämänaloilla. Se opettaa asettamaan tavoitteita, yrittämään parastaan ja käsittelemään urheilun mukana syntyviä tunteita. Joukkueurheiluna se myös opettaa toimimaan yhdessä erilaisten ihmisten kanssa sekä hyödyntämään yhdessä tekemisen mahdollisuudet.

Kilpaileminen on tärkeä osa lasten koripalloharrastamista. LePyn joukkueet osallistuvatkin kilpailutoimintaan jo hyvin nuorina. Menestystä ei kuitenkaan mitata otteluvoitoilla. Meillä ei voittoja haeta keinolla millä hyvänsä, vaan arvostamme enemmän henkilökohtaista edistymistä kuin keskinäistä vertailua. Toiminnassa mukana olevien tyytyväisten harrastajien määrä on meille tärkeämpää kuin nuorten aluefinaalipaikka.


Oranssi perhe

LePy on perhe. Perheessä iloitaan, surraan ja kasvetaan. Mutta ennen kaikkea perheeseen voi aina luottaa. Mikäli olet siis uusi perheenjäsen tai eksynyt lammas, niin olet tervetullut korisperheeseemme. Meille jokainen on tärkeä!

Marika Vilanen
LePyn toiminnanjohtaja