Ohjeet valtakunnallisia sarjoja pelaaville LePyn joukkueille

Joukkueiden kokoonpanoilmoitukset

Olethan toimittanut pelaajakokoonpanon liittoon. Pelaajia voi lisätä kauden aikana kokoonpanoon, mutta se on tehtävä arkipäivänä klo 16:00 mennessä ennen ko. pelaajan ensimmäistä ottelua. Kaikki kokoonpanoon liittyvät muutokset esim. pelinumeroiden vaihdokset pitää ilmoittaa välittömästi, kun niistä on tietoa. Lisäykset ja muutokset ilmoitetaan sähköpostina Ulla Karlssonille (ulla.karlsson@basket.fi) ja Johanna Aaltoselle (johanna.aaltonen@basket.fi). Suositeltavaa on tehdä kauden alussa jo vaikka 30 pelaajan listan, jotka ehkä pelaavat otteluissa. Ylimääräisistä ei ole haittaa. Listalta puuttuvista on.


Ottelutapahtuma

Otteluissa pitää olla virallisten pelisääntöjen mukaisten kolme toimitsijaa (kirjuri, ajanottaja, heittokellon pitäjä) sekä kaksi tilastoijaa. Kuuluttajan käyttäminen on suositeltavaa. Pelaajaesittelyt aloitetaan tällöin 6 min ennen ottelun alkamisaikaa. Musiikkilaitteet sijaitsevat hallin punttisalia lähinnä olevassa varastossa. Pyydä tarvittaessa apua vahtimestarilta.

Pelivuorot ovat 2h15 min pitkiä. Joukkueille on varattu 30 minuuttia aikaa lämmittelyyn ennen ottelua. Ottelukello käynnistetään viimeistään 20 min ennen ottelun alkamisaikaa.

Kaikki valtakunnallisten sarjojen pelit pelataan Leppävaarassa. Hallin punttisalin puoleisesta varastosta löytyy toimitsijapöydät (tarve 2-3), toimitsijalaitteet, joukkuevirhe tötsät, henkilökohtaiset virhenäytöt ja suuntanuoli. Muistakaa palauttaa ne aina pelin jälkeen paikalleen.

LePyn etuvarastosta löytyy oranssit pitkät vaihtopenkit. Vaihtopenkit tulee palauttaa pelin jälkeen paikoilleen. Molemmille joukkueille tulee laittaa virallisesti 16 joukkuepenkkiä (epävirallisesti 10 riittää) joukkuepenkkialueelle. Toimitsijapöydän viereen molemmille puolin tulee asettaa kaksi vaihtopenkkiä kentälle meneviä pelaajia varten.


Koripalloliiton ottelumanuaali

Oheisesta linkistä löydät ottelumanuaaliin. Kannattaa lukea läpi. https://d3syc56w7foqy0.cloudfront.net/assets/files/22309/nuorten_ottelumanuaali_2020-21.pdf?gtr4p


Toimitsijat

Sarjasta riippumatta on tärkeää, että toimitsijoina ja tilastoijina on osaavat tekijät. Asiantuntijuuden lisäksi toimitsijoiden tulee olla rauhallisia, puolueettomia ja yhteistyökykyisiä. Toimitsijapöytä toimii yhteistyössä erotuomareiden kanssa. Hyvä tiimityö mahdollistaa pelaajille ja valmentajille sujuvan ja onnistuneen ottelutapahtuman. Jos erotuomari joutuu puuttumaan tai odottamaan jatkuvasti toimitsijoita, niin tunnelma kiristyy ja ongelmat kasaantuvat. Tiukoissa peleissä valmentajien kärsivällisyys vähenee, joten toimitsijapöydän täytyy muistaa olla rauhallisia ja keskittyä tehtävänsä hoitamiseen ammattimaisesti.

Joukkue hankkii kotipeleihinsä toimitsijat itse. Vapaaehtoisten käyttäminen on suositeltavaa kulujen minimoimiseksi. Mikäli vapaaehtoisia ei löydy, niin LePyn toimitsijapooli on TÄÄLLÄ.


Tilastointi

Joka otteluun tarvitaan kaksi tilastoijaa. Tilastoijien määrä Suomessa on vähäinen. Tilastoihin kannattaa siis hankkia henkilöt hyvissä ajoin.

Tilastoijille on oltava tietokone sekä printteri. Osa tilastoijista tuo oman koneen. Ottelun jokaisella erätauolla toimitetaan printit molempien joukkueiden valmentajille. Ottelun jälkeen tilastoija vastaa tilastojen viemisestä FIBA Organizeriin, mikä samalla siirtää ottelun basketin sarjasivulle.

On täysin joukkueen oma asia, miten hän hankkii tilastoijat. Palkkioiden suuruuden ja palkkion maksutavan seura ja tekijä sopivat keskenään. Pääkaupunkiseudulla palkkiot vaihtelevat 20-40 euron välillä kokemuksesta riippuen. Muistakaa sopia palkkion suuruus ja palkkionmaksutapa sekä tarvittavat välineet ennen kuin pyydätte tekijät paikalle. Maksuvaihtoehtoina on normaali palkkionmaksu verokorttia vastaan alla olevan ohjeen mukaan tai tekijät veloittavat laskulla tehtävänsä. Laskuvaihtoehdossa on hyvä muistaa, että palkkion päälle tulee aina alv.

LePyn palkkionmaksuohje löytyy TÄÄLTÄ.