A-pojat aluefinaaleissa

20.4.2006

A-pojat taistelivat loppuun asti pronssista.
A-pojat taistelivat loppuun asti pronssista.
A-pojat aluefinaaleihin luotsannut Kalle Saikkonen tyylikkäänä kauden huipentumassa.
A-pojat aluefinaaleihin luotsannut Kalle Saikkonen tyylikkäänä kauden huipentumassa.

LePyn A-pojat jäivät aluefinaaleissa neljännelle sijalle. Välierissä LePy hävisi selvästi, mutta pronssikamppailu päättyi jännittävien vaiheiden jälkeen harmittavaan kahden pisteen tappioon.

Hienon kauden pelanneet LePyn A-pojat selvittivät tiensä eteläisen alueen finaaleihin, jotka pelattiin 19-20.4 Kisahallissa. Vielä syksyllä Kalle Saikkosen ja Tero Lehdon valmentamat juniorit pelasivat II-divisioonassa. Voitettuaan tämän sarjan suvereenisti siirtyi joukkue kevätkaudeksi I-divisioonaan. Sielläkin pelit kulkivat hyvin ja palkintona oli paikka aluefinaaleissa, joissa LePyn lisäksi pelasivat Visa, HNMKY ja Torppa.

Välierissä LePy kohtasi Visan Helsingistä. Aiemmin tällä kaudella LePy oli hävinnyt Visalle kuudella pisteellä. LePy aloitti pelin vahvasti johtaen viiden minuutin pelin jälkeen parilla pisteellä. Tämän jälkeen Visa alkoi upottamaan kolmosia kovalla prosentilla samalla kun he tiivistivät puolustustaan. Ensimmäiselle erätauolle mentiin näin Visan johtaessa 22-15. Toisella neljänneksellä Visa jatkoi tiukkaa prässipuolustustaan ja tehokasta hyökkäyspeliään. LePyn hyökkäys oli vaikeuksissa Visan puolustuksen tiukassa puristuksessa. Liikettä ei löytynyt tarpeeksi ja epävarmuus pallon kanssa johti lukuisiin menetyksiin. Tilanne puoliajalla 45-26.

Toinen puoliaika alkoi jälleen murheellisesti LePyn menetettyä pallon viidesti. Kalle Saikkonen otti tässä vaiheessa aikalisän, jonka jälkeen LePy piristyi. LePyn paikkapuolustus liikkui hyvin pakottaen Visan vaikeisiin ratkaisuihin. Hyökkäyspäässäkin alkoi tulla onnistumisia. Tiukasti vartioitu Mikko Eloranta petasi hyvillä syötöillään useita vapaita ratkaisupaikkoja kanssapelaajilleen. Erityisen hyvin toimi Mikon yhteispeli sentteri Harri Kannelsalon kanssa. LePyn hyvän erän kruunasi Pauli Ojalan kolmonen erän viimeisellä sekunnilla, jälleen Elorannan vapauttavan syötön jälkeen. Erä LePylle 13-10, joten viimeiselle erätauolle mentiin tilanteessa 55-39. Heti viimeisen neljänneksen alussa Visa iski kuitenkin LePylle luun kurkkuun. Visan 10-0-"runin" myötä peli ratkesi lopullisesti. Loppu olikin sitten lähinnä pelailua. LePyn pelaajat väsähtivät melko pahasti joten loppulukemista tulivat melko rumat 82-48. LePyn parhaimmistoon voidaan laskea hyvin korin alla pelannut Harri Kannelsalo sekä nopeat ja pallovarmat takamiehet Robin Ranta ja Pauli Ojala. Mikko Elorannan heitto ei pudonnut, mutta hyvän syöttöpelinsä lisäksi hän puolusti hyvin ottaen levypalloja ja torjuten heittoja.

Torstaina aluefinaalien pronssiottelussa kohtasivat HNMKY ja LePy. Vierasjoukkueena pelannut LePy aloitti jälleen ottelun väkevästi johtaen parhaimmillaan viidellä pisteellä. Erätauolla ero oli hieman kaventunut tilanteeseen 15-17. Toiseen erään HNMKY tuli vahvasti ja siirtyi johtoon. LePylle tuli harmittavan paljon menetyksiä ja Namika näytti lähtevän karkuteille. Antti Karppisen kolmonen toi kuitenkin LePyn jälleen peliin mukaan ja puoliajalle mentiin tilanteessa 36-31.

Kolmas neljännes alkoi kuten edellinenkin. Namika upotti kaukoheittoja kovalla prosentilla ja siirtyi jo yli kymmenen pisteen johtoon. Vastaavasti LePy ei saanut palloa sisään helpoistakaan paikoista. Viimeiselle erätauolle mentiin näin Namikan komennossa 55-46. Viimeisellä neljänneksellä LePy osoitti esimerkillistä taisteluhenkeä ja pelistä kehkeytyi todellinen jännitysnäytelmä. Yleisö eli hyvin pelissä mukana, ainoastaan LePyn joukkueenjohtaja Ilona Viira istui katsomossa täysin rauhallisena. Harri Kannelsalon korilla LePy nousi ensin neljän pisteen päähän. Namika kuitenkin kuittasi tämän ja siirtyi nopeasti takaisin yhdeksän pisteen johtoon. LePy ei lannistunut tästäkään vaan kuroi jälleen eron umpeen. Kun peliaikaa oli jäljellä 3.24 otti HNMKY aikalisän tilanteessa 66-64. Se ei kuitenkaan tehonnut, sillä Robin Ranta toi LePyn tasoihin kun aikaa oli jäljellä 2.25. Namika otti uuden aikalisän, mutta paniikki ei ottanut laantuakseen. LePyn koko kentän paikkaprässi onnistui riistämään pallon ja Mikko Eloranta nosti LePyn pitkästä aikaa johtoon (66-68). Kun peliä oli jäljellä 49 sekuntia onnistui kuitenkin Namika upottamaan kylmähermoisesti kolmosen sisään. LePyn seuraava hyökkäys epäonnistui jonka jälkeen valmentaja Saikkonen otti aikalisän kun peliaikaa oli jäljellä 32,7 sekuntia. LePy rikkoi taktisesti kaksi kertaa saadakseen joukkuevirheet täyteen. Namikaa ei kuitenkaan saatu vapariviivalle ennenkö peliä oli jäljellä ainoastaan kuusi sekuntia. Toinen vapari meni kolisten sisään joten Namika johti kahdella pisteellä. Pienen sähellyksen jälkeen LePy sai avattua päätyrajan ja pallo saatiin Mikko Elorannan käsiin. Mikko pääsi viimeisellä sekunnilla vielä heittämään melko epätasapainoisen kolmosen noin kahdeksasta metristä, mutta LePyn harmiksi heitto jäi eturautaan. Loppulukemat näin ollen HNMKYn hyväksi 70-68.

LePyn parhaimmistoa pronssikamppailussa oli Robin Ranta, Antti Karppinen ja Mikko Eloranta. Ranta oli hyökkäyspäässä jatkuvasti vaarallinen ja puolustuksessa hän esitti näyttäviä riistoja. Karppinen upotti pari kovaa kolmosta ja pelasi kokonaisuudessaan huomattavasti paremmin kuin välierissä. Eloranta pelasi koko ottelun alusta loppuun. Hänkin onnistui paremmin kuin keskiviikkona, vaikka heitto oli vieläkin hieman hakusessa. Myös muut aloitusviisikon miehet Harri Kannelsalo ja Pauli Ojala onnistuivat mukavasti, mutta penkiltä ei löytynyt riittävästi voimaa. Vahvaa korinaluspelaajaa Nikke Rantiota joukkue olisi kipeästi kaivannut. LePyn riveissä voidaan myös harmitella heikkoa vapaaheittoprosenttia.

Vaikka LePy sijoittui turnauksessa viimeiseksi, voivat pojat kuitenkin olla tyytyväisiä kauteensa. Kalle Saikkosen ja Tero Lehdon johdolla on ryhmä kauden aikana kehittynyt huomattavasti. Aluefinaalit näyttivät kuitenkin että pelikovuudessa joukkue on vielä muita joukkueita perässä. Lisäksi hyökkäyspäässä ratkaisuihin kykeneviä pelaajia on valitettavan harvassa.