Ruotsin turnaukset 2013

Göteborg Basketball Festival on 35 vuotta vanha turnaus, johon tänä vuonna osallistui noin 300 joukkuetta, heidän joukossaan LePyn A-tytöt ja Tytöt 1999.

A-tyttöjen matka alkoi keskiviikkona 8.5.2013 Helsinki-Vantaan kentältä auringonpaisteisissa merkeissä. Lyhyen lennon jälkeen saavuttiin sateisen harmaaseen Göteborgiin. Illalla tutustuttiin kaupunkiin, ja iltalenkin jälkeen päivä päätettiin lyhyeen tukiharjoitteluun ja venyttelyyn.

Torstain ensimmäinen ottelu pelattiin Norrköping Dolphinsia vastaan. Pelin alku lähti LePyltä hienosti käyntiin: heti saatiin onnistumisia ja peli lähti hienosti rullaamaan. Peli oli äärimmäisen fyysinen. Iskuja ja halisylejä vaihdettiin molemmin puolin. Erityisen hyvää pelissä oli tyttöjen puolustus, mikä oli aivan eläimellistä läpi ottelun. Dolphinsit pitivät johtoa läpi ottelun, mutta eroa saatiin kirittyä koko ajan kiinni. Lopussa kiri ei aivan riittänyt, ja peli päättyi lopulta Dolphinsin eduksi 40-38. Päivän toisessa ottelussa vastaan astui Akropol BBK.  Tämä peli päättyi LePylle ylivoimaisesti 34-2.

Perjantaina päivän ainoaa peli oli Växjö Queensiä vastaan. Kaikki olivat hyvin latautuneita peliin, ja ottelu lähti hyvin liikkeelle 6-0 alulla. Ensimmäinen erä oli LePyn hallintaa ja meille 15-6. Toinen erä lähti hyvällä alulla, mutta sitten peli puuroutui. Vastustaja ei saanut helppoja koreja vaan joutui ottamaan viivalta ratkaisunsa. Queensin kirivät kuitenkin eroa kiinni, eikä LePyn hyökkäys toiminut. Ilmassa alkoi jo olla paniikin tuntua. Queens nousi tasoihin tilanteessa 17-17. Tiukaksi meni, kun vastustaja oli vielä lopussa 28 sekunnin kohdalla pisteen päässä. Tytöillä pysyi hyvin maltti, ja ottelu päättyi meidän voittoon!!! Ei se kaunista ollut, mutta voitto mikä voitto!

Lauantaina päivän ensimmäinen rasti oli peli Tensta Basketia vastaan. Joukkue oli tytöille tuttu entuudestaan, ja täten valmiiksi tiedettiin miten vastustaja tulisi pelaamaan. Tytöt saivat heti alussa hyvän otteen pelistä, ja paikkoja oli roppakaupalla. Summerin soidessa pelin lopputulos  Tensta - LePy 9-21. Lauantain toinen peli oli kivenkovaksi tiedettyä Västerås Basketia vastaan. Peliin lähdettiin rautaisella keskittymisellä. Kuviot käytiin läpi pelihallissa sijaitsevalla pikku kentällä. Jokainen oli latautunut hyvin, koska kaikki tiesivät, että tappio päättäisi pelit tässä turnauksessa. LePy sai otteluun unelma-alun ja oli alussa selvästi niskan päällä. Vastustaja sai kuitenkin otteen pelistä ja otti lopulta 2 pisteen johdon. Tässä asetelmassa siirryttiin erätauolle pistein 11-9 Västeråsille. Toinen erä jatkui samalla kaavalla kuin aiempi. Johtoasema vaihteli, eikä kumpikaan joukkue suoranaisesti hallinnut ottelua. Viimeisellä minuutilla oltiin tilanteessa 25-22 Västeråsille. LePy sai vaparit, jotka menivät ohi, vastustajalle levari, jouduttiin rikkomaan ja kaveri vaparille. Vastustaja upotti vaparit, ja kun hyökkäyksessä ei onnistuttu, vastustaja vei pelin 27-22.

Sunnuntaiaamu valkeni kauniin aurinkoisena, eikä pelejä ollut enää ohjelmassa. LePyn 99-tyttöjen semifinaalin jälkeen käytiin saitsariristeilyllä Göteborgissa. F18-finaalit seurattiin tietenkin (finaalissahan pelasivat ainoat kaksi joukkuetta jotka olivat onnistuneet voittamaan LePyn!) Kotiin palattiin iltalennolla lopettelemaan äitienpäivää, joka siis tänä vuonna sujui vauhdikkaasti vierailla mailla.

Myös T99 lähti Göteborgiin keskiviikkona iltapäivällä lämpimässä säässä Finnairin koneella. Göteborgia lähestyttäessä säätila muuttui melkoisen sateiseksi, ja ensimmäinen jännityksen hetki saatiin jo lentomatkalla: kone joutui keskeyttämään rankkasateen takia laskun melko myöhäisessä vaiheessa. Lopulta laskeutuminenkin meni hyvin ja tasaisesti, ja tytöt pääsivät hotellille.

Ensimmäiset pelit sopivat LePy Diesel -tyyppiselle turnauskäynnistymiselle oikein hyvin, sillä ne olivat enemmän koripallokerho- kuin kilpailutoimintaa. Mukavasti pelit kovenivat koko ajan, mutta LePyn tytöt selvittivät alkusarjan puhtaalla pelillä ja pisteillä 149-29. Helpon alkulohkon jälkeen LePy oli 16 parhaan joukossa 36 joukkueesta. Ensimmäinen pudotuspelivastustaja oli Alvik, joka jäi jalkoihin melko tuskaisen alun jälkeen lopulta melko helposti. Lopputulos 25-19 tuntui tiukalta, mutta toinen puoliaika oli LePyn vahvaa nousua pienestä tappioasemasta. Turnauksen kerrasta poikki -mallin mukaisesti jatkettiin 8 parhaan joukossa tanskalasta Team Aarhusia vastaan. Edellisen pelin hyvän vireen jatkuessa tytöt pelasivat turnauksen parhaan ottelun. Kun suoraa peliaikaa oli jäljellä noin 8 minuuttia, oltiin 5 pistettä jäljessä, mutta sitten alkoi tyttöjen show. Piste pisteeltä ja todella kovassa ja fyysisessä pelissä kirittiin eroa kiinni piste per minuutti. Tasatilanteessa jatkoajalle, ja vanhemmatkin olivat ihan puhki kannustamisesta. Jatkoaika päättyi 22-21 johtoasemaan, mutta aivan lopussa noin 5 sekuntia ennen loppua tuomarit puhalsivat ”kevyehkösti” Hannalle viidennen virheen ja Hanna ulos. Tästä seurasi kaksi vapaaheittoa, ja pelikellokin juoksi loppuun. Team Aarhusin tyttö sai heittää kaksi vapaaheittoansa, mutta kummatkin heitot menivät ohi. Melkoisessa riemussa jatkoon 4 parhaan joukkoon!

Seuraavana aamuna välierissä vastaan astui tukholmalainen Blackeberg. Iso 76 juniorijoukkueen seura on yksi Ruotsin mahtiseuroja. Tytöt pelasivat hyvän ja taistelevan pelin LePyn A-tyttöjoukkueen vahvassa kannustuksessa. Peli oli tasainen noin 25 ensimmäistä suoraa peliminuuttia, mutta viimeisten 5 minuutin aikana ei yksinkertaisesti enää jaksettu Blackebergin vauhdissa. Laulukuoroon hyvästä pelistä huolimatta tuloksella 18-28. Korierojen perusteella LePy 3. sijalle ja Skuru IK neljänneksi, finaaleihin menivät Blackeberg ja Fryshuset eli Ruotsin parhaimmisto ja Scanian kävijät.

Tytöille elämys oli pelata täysin tuntemattomia ruotsalais- ja tanskalaisjoukkueita vastaan. Toinen merkille pantava piirre oli ruotsalaisten pelien iloisuus. Aina käteltiin, aina kannustettiin kumpaakin osapuolta katsomossa. Loukkaantuneet pelaajat taputettiin vaihtoon ja käteltiin kaikkien pelaajien toimesta ottelun jälkeen. Tosin loppuottelussa olikin sitten hieman ”tiukempi” fiilis. Matkasta selvittiin ilman merkittäviä kommelluksia ehjinä mutta väsyneinä kotiin. Reppuun jäi iso pinkka uusia kokemuksia, helppoja mutta myös tiukkoja pelejä ja monille kokemukset uudesta kaupungista.

Tukholmassa helatorstaiviikonloppuna pelattuun Spirare Cupiin osallistuivat LePyn B-tytöt kahdella joukkueella, toinen Tytöt 1997- ja toinen Tytöt 1998 -sarjassa. 98-sarjassa oli 6 joukkuetta yhdessä lohkossa eli ohjelmassa oli 5 tiukkaa ottelua 7 pelaajan voimin. Ruotsalaisjoukkueet olivat kovia, mutta suomalaisia joukkueita vastaan pelit olivat tasaisia. LePyn tytöt voittivat yhden pelin ja sijoittuivat lopulta sarjan viidensiksi. 97-sarja pelattiin kahdessa 4 joukkueen lohkossa. LePyn kanssa samassa lohkossa olivat Solna Vikings, Duvbo IK ja EBT. Ottelut olivat tasaisia, ja 8 pelaajalla pelannut LePy sijoittui omassa lohkossaan kolmanneksi. Toisen lohkon kolmonen HyPo voitettiin sijoitusottelussa lukemin 31-11. Keväisessä Solnassa katsottiin myös nuorten maaotteluita, nukuttiin Solna Gymnasiumin lattialla, shoppailtiin Tukholmassa ja vietettiin hauska ilta Gröna Lundissa.

Pojat 2002 kävi kahdella joukkueella ensimmäisessä ulkomaanturnauksessaan Tukholmassa Spirare Basket Cupissa. Matkaan lähti 18 pelaajaa, kolme valmentajaa, neljä valvojaa sekä 14 faniryhmän jäsentä. LePyn faniryhmä olikin selvästi turnauksen näkyvin ja kuuluvin. Turnauksessa kohdattiin sekä tuttuja suomalaisia joukkueita että uusia ulkomaalaisia vastustajia. Kohdatuista viidestä ruotsalaisjengistä kaatui kolme. Pelien loputtua sunnuntai käytettiin lomailuun. Aamulla koko joukkue pääsi uimaan ja ruokailun jälkeen katsomaan Suomen junnumaajoukkueiden pelejä Solna-hallille. Pojille jäi varmasti hieno muisto siitä hetkestä, kun Suomen P16-maajoukkue kävi erikseen kiittämässä Viro-matsin jälkeen kannustuksesta. Iltalennolla kotiin palasi väsynyt mutta onnellinen joukkue: ”Ollaanko me nyt varmasti Suomessa, että ei enää tarvi sanoa yes ja no, jos joku kysyy jotain?”