Joukkueenjohtajan opas
Seuraesittely
Leppävaaran Pyrintö eli LePy on Espoossa, Suur-Leppävaaran alueella toimiva koripallon erikoisseura. Seurassa on koripallotoimintaa alle kouluikäisistä aikuisten harrastejoukkueisiin. Lisenssipelaajilla mitattuna LePy on Suomen neljänneksi suurin koripalloseura.
Seurassa on noin 30 ikäluokkajoukkuetta sekä noin 15 aikuisten harrastejoukkuetta. Alle kouluikäisille LePy järjestää Perhekorista. Lisäksi LePy järjestää ohjattua aikuisten harrastetoimintaa aloittaville ja vähän pelanneille naisille ja miehille.
LePyssä on päätoiminen toiminnanjohtaja sekä viisi päätoimista valmentajaa. Näiden lisäksi seurassa on noin 40 muuta valmentajaa ja kymmenittäin vapaaehtoisia vanhempia (joukkueenjohtajat, rahastonhoitajat, vanhempivalmentajat, jne.), joita ilman seura ei pyörisi.
Seuran jäsenmäärä on kasvussa. LePyssä on lisenssipelaajia noin 700 sekä jäseniä noin tuhat.
Seuran strategisesta johtamisesta vastaa seuran hallitus. Toiminnanjohtaja vastaa seuran operatiivisesta johtamisesta.
Yhteystiedot
LePyn toiminnanjohtaja Marika Vilasen tavoittaa puhelimitse numerosta 044 567 0777 ja sähköpostitse osoitteesta marika.vilanen@lepy.fi.
Seuran toimiston osoite on Leipurinkuja 1, 02650 Espoo. Seuran laskutusta ja kirjanpitoa hoitaa tilitoimisto: Espoon Urheilutilit, Nana Ngo, Helmipöllönkatu 5 E 14, 02680 Espoo. Postiosoite laskuille on tilitoimiston osoite. Tilitoimiston sähköpostiosoite on toimisto@urheilutilit.com.
Seuran hallinnollisissa asioissa toiminnanjohtajan apuna on LePyn toimisto, jonka tavoittaa sähköpostiosoitteesta: toimisto@lepy.fi.
Joukkueenjohtaja, valmentaja ja vanhemmat
Joukkueenjohtajana ja valmentajan yhteistyö on molempien työn ja joukkueen päämäärien saavuttamisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Heti yhteistyön alussa sovitaan joukkueen tavoitteet ja työnjako. Näin luodaan perusta joukkueenjohtajan ja valmentajan keskinäiselle luottamukselle.
Lasten vanhemmilla on suuri merkitys juniorijoukkueissa. Mitä paremman yhteisymmärryksen joukkueenjohtaja kykenee luomaan vanhempien ja joukkueenjohdon välille, sitä paremmat edellytykset joukkueenjohtajalla ja valmentajalla on toimia joukkueen hyväksi.
Osalla lasten vanhemmista voi olla oma joukkueurheilutausta, toisille koko joukkueurheilun maailma voi olla uusi ja outo. Joukkueenjohtajan tulee yhdessä valmentajan kanssa selvittää vanhemmille mitä heiltä odotetaan joukkueen harjoituksissa, otteluissa, pelimatkoilla, leireillä ja tukitoiminnoissa. Reilun pelin hengessä käyttäytyvä vanhempien kannustajajoukko edesauttaa osaltaan hyvän joukkuehengen syntymistä ja ylläpitämistä.
Vanhempainiltoja on hyvä järjestää säännöllisesti muutama kerta kaudessa.
Vanhempainilloissa läpikäytäviä asioita:
- Joukkueen kausisuunnitelman esittäminen päävalmentajan toimesta.
- Joukkueen taustahenkilöiden valitseminen tai vahvistaminen vuosittain. Kaikilla joukkueilla tulee olla joukkueenjohtaja ja rahastonhoitaja. Halutessaan joukkue voi jakaa vastuita useammalle henkilölle (esim. buffet-vastaava, somevastaava, jne.).
- Vanhempien osallistamisesta sopiminen. Heti toiminnan alussa tulee sopia vanhempien osallistumisesta joukkueen yhteisiin tehtäviin, joita ovat esimerkiksi otteluiden toimitsijana toimiminen, buffetin varustelu ja buffamyynti sekä ottelukuljetukset.
- Yhteisten pelisääntöjen luominen. Luodaan valmentajan, pelaajien ja vanhempien kesken pelisäännöt, jotka koskevat myös vanhempia. Säännöt voivat liittyä myös muuhun kuin urheiluun, esim. koulunkäyntiin.
- Läpikäydään LePyn yhteiset asiat. Informoidaan muun muassa kausimaksuista, jäsenrekisterin ylläpidosta MyClubissa, koulujen omavalvontavastuista, peliasujen hankinnasta ja talkootöiden tekemisestä (esim. joulupaketointi).
- Kuunnellaan ja keskustellaan. Joukkueenjohtajan tulee informoida, mutta myös kuunnella ja keskustella. Kaikki eivät ole yhtä vihkiytyneitä asiaan.
Joukkueenjohtajan tehtävät
Joukkueenjohtajan tehtävät riippuvat hyvin paljon joukkueesta, sen valmentajasta ja muista sidoshenkilöistä, jotka sopivat keskenään tehtävien jaosta.
Joukkueenjohtajan tehtävänä on
- LePyn tiedotteiden välittäminen joukkueen pelaajille ja vanhemmille.
- Valmentajan viestien välittäminen joukkueen pelaajille ja vanhemmille.
- Sarjailmoittautumiset Koripalloliiton sarjoihin valmentajan ohjeiden mukaan.
- Turnausilmoittautumisten hoitaminen yhdessä valmentajan kanssa.
- Joukkueen käytännön asioista huolehtiminen: otteluiden, leirien ja turnausten järjestäminen, tiedottaminen ja ensiapu.
- Vanhempainiltojen järjestäminen 1-3 kertaa kaudessa.
- MyClubin ylläpitäminen yhdessä valmentajan kanssa.
- Joukkueen vanhempien sitouttaminen joukkueen ja seuran toimintaan.
Pelaaminen
Ilmoittautuminen sarjoihin
Joukkueenjohtaja ilmoittaa joukkueensa sarjatoimintaan FIBA Organizer-ohjelman kautta (www.basket.fi). Huom! ilmoittaudu sarjoihin nimellä LePy!
Ilmoittautumisajan umpeuduttua sarjavastaavat luovat sarjaohjelmat ja laittavat viestiä joukkueenjohtajille. Joukkueenjohtaja lähettää sarjaohjelman LePyn toiminnanjohtajalle, joka myöntää kotiotteluvuorot joukkueelle. Tämän jälkeen joukkueenjohtaja merkitsee kotiotteluiden ajankohdat FIBA Organizeriin otteluohjelmassa ilmoitetulle viikolle.
Ottelutapahtumat
Joukkueenjohtajan tulee varmistaa, että ottelutapahtumat sujuvat sääntöjen mukaisesti.
Vierasotteluiden osalta joukkueenjohtaja varmistaa, että pelaajilla ja valmentajilla on kyydit (tarvittaessa organisoi kimppakyytejä) otteluun ja takaisin, ottelussa on paikalla ensiapulaukku, pelaajaluettelo lisenssinumeroin sekä vastuuhenkilö pöytäkirjan täyttämiseen.
Kotiotteluissa joukkueenjohtajan tulee varmistaa edellä mainittujen vierasotteluvastuiden lisäksi, että pelipaikalla on toimitsijavarusteet (sini-punakynä, pöytäkirja, ajanottokello, vuorohallintanuoli, joukkuevirhemerkit, tulostaulu) sekä toimitsijat. Halutessaan joukkue voi ylläpitää buffaa. Ottelun päätyttyä joukkueenjohtajan on ilmoitettava ottelun tulos sekä postitettava pöytäkirja sarjavastaavan ohjeiden mukaisesti eteenpäin.
Toimitsijat
Joukkueenjohtajan tehtävä on varmistaa, että kotiotteluissa on toimitsijat (pöytäkirjanpitäjä ja ajanottaja). Toimitsijoiden on oltava puolueettomia ja oikeudenmukaisia. He eivät saa puuttua peliin kannustamalla tai ohjaamalla kumpaakaan joukkuetta. Jo alusta asti on hyvä selvittää vanhemmille, että kaikki vanhemmat osallistuvat toimitsijatehtäviin. LePy järjestää vuosittain toimitsija- ja tilastointikoulutusta, johon kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.
Buffetti
Kotiotteluissa joukkueilla on mahdollisuus pitää buffettia, johon vanhemmat ovat leiponeet ja ostaneet syötäviä ja juotavia. Tämä on helppo tapa ansaita joukkueelle varoja sekä luoda joukkueelle yhteisöllisyyttä.
Peliasut
Joukkueiden yhtenäisen, tunnistettavan ulkoasun takaamiseksi LePy hankkii joukkueille peliasut, jotka sisältävät pelipaidan ja pelishortsit. Pelaajan on maksettava LePylle 50 euron peliasupantti, jonka hän saa takaisin lopettaessaan seurassa ja palauttaessaan hyväkuntoisen peliasun seuralle. Peliasua saa käyttää vain LePyn otteluissa - ei koulussa, harjoituksissa tai muutoin vapaa-aikana. Kaikki peliasuasiat hoidetaan sähköpostilla osoitteessa toimisto@lepy.fi.
Ensiapu
Ensiapulaukun tulee sisältää ainakin laastaria, puhdistusainetta, kylmäpusseja ja ideaalisiteitä. Talvella kannattaa olla tyhjiä muovipusseja lunta varten, jotta ei tarvitse tuhlata kalliita kylmäpusseja pieniin kolhuihin. Pienten lasten peleissä kylmä-spray riittää yleensä kaikkeen ensiavuksi, vaikka sen hyöty on pääasiassa psyykkinen. Mitä vanhemmaksi pelaajat tulevat, sitä enemmän tarvikkeita kannattaa ajan myötä lisätä: teipit, rakkolaastarit, nenäliinat, kuumemittari, harsolaput, jne. Huom! särkylääkkeitä ei ensiapulaukussa saa olla, sillä lapsille ei saa antaa särkylääkkeitä ilman vanhempien lupaa.
Pelaajalisenssi ja vakuutukset
Pelaajan on maksettava Suomen Koripalloliiton pelaajalisenssi ennen ensimmäistä sarjaottelua. Lisenssi sisältää pelioikeuden. Lisenssikausi on 1.7. - 30.6. Lisenssi ostetaan koripalloliiton kotisivujen kautta (www.basket.fi).
Lisenssin ostamisen yhteydessä on mahdollista ostaa pelaajalle urheiluvakuutus. Jokaisella pelaajalla on oltava voimassaoleva urheiluvakuutus. Pelaaja vastaa itse omasta vakuutusturvastaan. Joukkueenjohtajan on syytä korostaa pelaajille ja vanhemmille voimassaolevan urheiluvakuutuksen tärkeyttä.
LePyllä on toiminnanvastuuvakuutus ja vapaaehtoistyöntekijöiden tapaturmavakuutus kaikille seuran piirissä toimiville vapaaehtoisille. Lisätietoja: https://www.olympiakomitea.fi/olympiakomitea/jasenpalvelut/edut-sopimukset-liitoille-seuroille/tuplaturva/
Erotuomarit
Koripalloliitto nimeää erotuomarit kaikkiin sarjaotteluihin. Koripalloliitto maksaa kaikki erotuomaripalkkiot keskitetysti. Joukkueen vastuulla on tarkistaa ottelun jälkeen BasketHotelista, että tuomari on laskuttanut oikein:
- Matkakulut: jos erotuomari on tullut julkisilla liikennevälineillä (esim. alaikäinen), hän saa veloittaa ottelusta vain bussimatkan hinnan.
- Jos ottelussa on ollut vain yksi tuomari; tehdään ilmoitus erotuomarinimeäjälle sekä Koripalloliittoon. Paikalla ollut tuomari saa tällöin laskuttaa 1,5 x erotuomaripalkkion.
- Jos erotuomari on saapunut paikalle myöhässä; tehdään ilmoitus nimeäjälle ja Koripalloliittoon.
Koripalloliiton yhteystiedot: Tiina Karvonen, tiina.karvonen@basket.fi
Nimeäjien yhteystiedot:
Jorma Kuparinen, jorma.kuparinen@pp1.inet.fi (13-19 -vuotiaat)
Leevi Lindstedt leevi.lindstedt@basket.fi, (Supermikrot, Mikrot, Minit)
Seurasiirrot
Suomalaisesta seurasta toiseen siirtyvän pelaajan on edustusvapauden saamiseksi tehtävä seurasiirto sähköisessä palvelussa. Palvelussa kuka tahansa voi aloittaa pelaajan seurasiirtoprosessin osoitteessa www.edustus.fi/basket.
- pelaaja tai alle 18-vuotiaan pelaajan osalta huoltaja hyväksyy seurasiirron sähköpostitse
- lähtöseuran nimenkirjoitusoikeudellinen edustaja hyväksyy seurasiirron sähköpostitse
- tuloseuran nimenkirjoitusoikeudellinen edustaja hyväksyy seurasiirron sähköpostitse
- kuka tahansa prosessin aikana voi maksaa seurasiirtomaksun
Pelaajan lisenssi siirtyy automaattisesti tuloseuran seurakohtaisille lisenssilistoille hyväksynnästä seuraavana päivänä.
Turnaukset
Joukkue voi osallistua alueen sarjatoiminnan lisäksi eri turnauksiin kotimaassa ja ulkomailla.
Majoittumista vaativissa turnauksissa joukkueen mukana tulisi ainakin nuoremmissa ikäluokissa olla valmentajan lisäksi vähintään yksi vanhempi, joka vastaa joukkueesta.
Turnaukset ovat pelikokemuksen kartuttamisen lisäksi oiva tilaisuus lasten kasvatuksen ohjaamiseen. Huomioitavia seikkoja ovat lasten ruokailutottumusten ohjaaminen sekä levon, harjoittelun ja ravinnon oikean suhteen opettelu.
LePyn periaatteena on tarjota lapsille savuton ja päihteetön mahdollisuus harrastaa. Erityisesti turnauksia suunniteltaessa näistä asioista on tärkeä puhua myös pelaajien vanhemmille.
Valmentajasta aiheutuvat kustannukset
LePy maksaa valmentajille valmentajakorvausta ja/tai kulukorvauksia, jotka määritellään erikseen valmentajasopimuksessa. Seura maksaa myös valmentajan lisenssin. Joukkueen tehtävänä on huolehtia, ettei valmentajalle aiheudu toiminnasta kustannuksia. Joukkue vastaa seuraavista asioista ja kustannuksista:
- Joukkue järjestää valmentajalle matkat matkaotteluihin ja turnauksiin (ei harjoituksiin). Jollei joukkue pysty järjestämään valmentajalle kuljetusta pääkaupunkiseudun ulkopuolella pidettävään joukkueen tapahtumaan TAI jos joukkue muusta syystä valmentajan kanssa näin sopii, joukkue korvaa valmentajan matkakulut asianmukaista kuittia (esim. bensakuitti) vastaan.
- Ruokailu, jos ottelumatka kestää yli 6 tuntia
- Täysihoito turnausmatkoilla eli hotelliyöpyminen ja ruokailut
- Jos valmentaja haluaa yöpyä tai ruokailla koululla, joukkue voi ostaa valmentajalle yöpymisen ja ruokailun sisältävän turnauskisapassin
Varainhankinta
Talkootyöt
Joukkue voi tehdä yrityksille talkootöitä, kunhan se kertoo etukäteen niistä seuran hallitukselle. Joukkue voi laskuttaa työpalkkion seuran nimissä käytössään olevalle pankkitilille. Koska LePy on merkitty ennakkopidätysrekisteriin, korvaus voidaan maksaa bruttona suoraan joukkueen tilille. Talkootöistä sovittaessa on muistettava, että tulo on verovapaata ainoastaan, jos sitä ei jaeta henkilökohtaisesti työn tekijöiden kesken vaan se tulee koko joukkueen hyväksi.
Yritysyhteistyö
Peliasut ovat seuran omaisuutta ja joukkue ei voi myydä niihin mainoksia.
Kiitos arvokkaasta työstäsi lasten harrastuksen tukemisessa!
Marika Vilanen
LePyn toiminnanjohtaja
Alla joukkueenjohtajaopas printattavana versiona.