Pelaajan polut LePyssä

Syyskuussa 2012 pelatussa LePyn mikroturnauksessa vilisi oranssipaitojen lisäksi joukko nuoria aikuisia, jotka ohjasivat pieniä pelaajia ja vihelsivät pelejä. Turnauksessa oli myös toimitsijoina seuran nuoria. Nämä nuoret ovat LePyn omia kasvatteja, jotka jatkavat toimintaa koripallon parissa muutenkin kuin pelaajina. 
LePy kokee arvokkaaksi ja tärkeäksi tehtäväkseen antaa nuorille pelaajilleen mahdollisuus kouluttautua niin toimitsijoiksi, valmentajiksi kuin tuomareiksikin. ”Kaikista ei tule huippupelaajia, mutta heistä voi tulla huipputuomareita, huipputoimitsijoita tai huippuvalmentajia. Joistakin voi tulla vaikka seurajohtajia”, sanoo seuran toiminnanjohtaja Marika Vilanen.

LePyssä toimii 13 nuorta valmentajaa, joista valtaosa myös pelaa seuran A-junioreissa. Monelle samanikäiselle koulu yksinään tuntuu paljolta, mutta nämä nuoret käyvät koulua, pelaavat ja lisäksi valmentavat tai tuomaroivat tai tekevät molempia. Monet ehtivät vielä tämänkin lisäksi harrastaa esimerkiksi musiikkia. ”Kaverit saattavat sanoa, että onpa sulla kiva harrastus. Mutta ei tämä ole enää mikään harrastus vaan elämäntapa”, kommentoi Anu Karppinen, joka pelaa LePyn naisten joukkueessa, toimii apuvalmentajana 01-tytöissä ja lisäksi vetää aikuisten harrasteryhmiä.

Niki Aarnio, joka valmentaa kahdessa seuran joukkueessa, kertoo: ”On mielettömän hienoa olla pikkuisten mukana ja nähdä kun niiltä lähtee ensimmäiset hampaat tai kun ne tekevät ensimmäisen pelikorinsa.” Viheltämisessä on samat hienoudet, mutta lisäbonuksena Niki muistuttaa, että siitä saa vielä kaupan päälle helppoa taskurahaa.

LePyn tavoitteena on tarjota kaikille mahdollisuus elinikäiseen koripalloharrastukseen. Jotkut haluavat pelata koko ikänsä. Loistava esimerkki on LePy Ladies, jossa pelataan vielä yli 80-vuotiaina. Toiset innostuvat viheltämisestä ja toiset valmentamisesta. On tärkeää, että seuralla on koulutusta eri toimintoihin, jotta jokainen voi löytää itselleen sopivan polun.

LePyn nuoria valmentajia ovat Tommi Hytönen, Niki Aarnio, Tuomo Holopainen, Anni Vehola, Erika Mattila, Laura Löytömäki, Anu Karppinen, Sofia Olin, Rosa Silvennoinen, Läänä Omar Tajaddin, Rahand Omar Tajaddin, Ella Alinikula ja Mimmi Kuusisaari.

Tuomarin asuun puolestaan aika ajoin pukeutuvat Ella Alinikula, Tuomo Holopainen, Niki Aarnio, Aleksi Tadic, Matias Sivonen ja Tommi Hytönen.