Karkkisadetta Martinlaaksossa –LePy jyräsi sarjakärjen

27.11.2007

"Karkkimies" Eloranta oli sunnuntaina loistavassa heittovireessä upottaen mm. 4 kolmosta pussin pohjalle.
"Karkkimies" Eloranta oli sunnuntaina loistavassa heittovireessä upottaen mm. 4 kolmosta pussin pohjalle.

Mikko ”Karkkimies” Eloranta johdatti loistavalla heittopelillään LePyn miesten edustusjoukkueen komeaan vierasvoittoon sunnuntaina Martinlaaksossa. Sarjakärki PuHu 3 kaatui hienon peliesityksen jälkeen selkeästi luvuin 75-96 (33-45).

LePyn lähtökohdat otteluun olivat hyvät. Jalkeilla oli täysi tusina miehiä ja treeniviikko oli sujunut hyvin. Penkillä omiaan kannusti nilkka kipsissä Make Haavisto, jonka paikalla olo selvästi piristi lepyläisiä. Kokoonpanossa oli myös Mikkelin Namikan kasvatti Olli Torkkeli, jonka debyytti LePyn oransseissa väreissä sujui erinomaisesti. Tappiotta alkukauden pelannut Pussihukkien joukkue oli takamiesten osalta kuulemma hieman vajaalukuinen, mutta toisaalta joukkue oli varmasti täynnä itseluottamusta voitettuaan edellisellä viikolla hurmiollisesti lohkon ylivoimaisen voittajasuosikki FC Passen viimeisen sekunnin heitolla.

Ottelu lähti tasaisesti liikkeelle molempien joukkueiden upottaessa heittojaan tarkasti. ”Candyman” Eloranta osoitti jo pelin alussa olevansa hyvässä heittovireessä. Alkuminuuttien aikana hän pussitti jo kolme kaukoheittoa. LePyn puolustus ei alussa toiminut aivan viimeisen päälle ja PuHu pääsi rokottamaan tarkoilla heitoillaan etenkin keskietäisyyksiltä. Kotijoukkue napsi koko ottelun ajan myös ahnaasti ja uhrautuvasti irtopalloja joilla joukkue sai ylimääräisiä heittotilaisuuksia. PuHun ensimmäisen neljänneksen ja oikeastaan koko ottelun lähes kaikista pisteistä vastasi kolmikko Virtanen-Punta-Kurittu, joista etenkin Virtanen pelasi todella vahvasti. Mies punnersi väkevästi korin alla mutta heitti todella tarkasti kauempaakin. Saldoksi Virtaselle tuli 37 pistettä joista 17 vapaaheittoviivalta. Hyvän alun myötä siirtyi PuHu 17-12 johtoon ja erän lopulla joukkue johti edelleen noin viidellä pisteellä. Viimeiset minuutit onnistuivat kuitenkin LePyltä hyvin. Ensin 16-vuotias Jim Smeds upotti nurkasta kylmän viileästi kolmosen säkkiin ja tämän jälkeen Jimiä muutaman vuoden vanhempi Pasi Luomala kavensi vapaaheittoviivalta tilanteeksi 24-22. Kun erää oli jäljellä viitisen sekuntia riisti Eloranta omalla puolustusalueella pallon ja syötti sen eteenpäin Luomalalle. Pasi tarkasti valotaululta peliajan, kuljetti rauhallisesti pallon ylös ja antoi lopulta namuisen passin takaisin Elorannalle. Mikolla ei ole tapana kieltäytyä karamelleistä ja hän pistikin summerin soidessa alley-oopilla pallon varmasti koriin. Näin siirryttiin Martinlaaksossa ensimmäiselle erätauolle tasatilanteessa 24-24.

Toisella neljänneksellä nähtiin LePyltä vahvaa peliä. Puolustus toimi erittäin hyvin ja PuHu sai odottaa ensimmäisiä pisteitään kauan. LePyn taktiikkana oli painostaa ylhäältä asti vastustajien takamiehiä ja tällä tavalla vaikeuttaa kotijoukkueen pallon ylöstuontia ja hyökkäyspelin rakentelua. Tämä onnistuikin hyvin ja LePyn takamiehet Markus Konkari ja Juha Latvala prässäsivät erinomaisesti läpi ottelun. Parin ensimmäisen minuutin jälkeen otti PuHu aikalisän kun LePy oli karannut muutaman pisteen johtoon. Vieraat pääsivät jo noin kymmenen pisteen karkumatkalle kunnes kotijoukkueen peli parani. LePyn heittopelin vaihteeksi yskähdellessä pääsivät isännät kaventamaan eron viiteen pisteeseen. Kun ensimmäistä puoliaikaa oli pelaamatta reilu minuutti otti valmentaja Kepsu aikalisän tilanteessa 33-38. Aikalisä osoittautui hyvin tehokkaaksi. Ensin ”Macke” Konkari upotti sovitusta päätyrajakuviosta kolmosen sisään. Tämän jälkeen mies riisti tyylikkäästi pallon päästen yksin läpi lisäten LePyn johtoa. Lopussa Eloranta teki vielä kaksi pistettä saalistamastaan hyökkäyslevypallosta. Kun puolustus samalla piti, vei LePy loppuhetket 7-0 ja vierasjoukkueen valmentaja hyrisi tyytyväisenä. Puoliajalle oli selvästi mukavampi mennä 12 pisteen johtoasemassa (33-45). Toinen neljännes meni näin ollen LePylle luvuin 10-21.

Kolmannessa erässä LePy jatkoi tehokasta peliään hyökkäyspäässä. Onnistumisia tuli etenkin Elorannalle, Latvalalle ja Janne Saarmelle. LePy pääsi monipuolisella pelillään jo parinkymmenen pisteen karkumatkalle. Pussihukat tulivat kuitenkin peliin uudestaan mukaan vapariviivalta. Aggressiivinen puolustus ja liian yltiöpäinen käsillä puolustaminen yhdistettynä tarkkaan tuomarilinjaan johti siihen että erän toisen puoliskon aikana viettiin runsaasti aikaa vierasjoukkueen puolustuspäädyn vapaaheittoviivalla. Yhteensä PuHu (lähinnä Virtanen) pääsi nakuttamaan 12 pistettä vapareillaan. Nikke Rantio väänsi onneksi erän lopussa tärkeän korin jonka turvin LePy pääsi viimeiselle erätauolle suhteellisen turvallisen tuntuisessa johtoasemassa 56-73. 

Viimeinen neljännes oli sekin melko rikkonainen. Tällä kertaa pääsi kuitenkin LePy heittämään suurimman osan vapaaheitoista. Ero pysytteli näin ollen vajaassa parissakymmenessä pisteessä, mutta lopullista repäisyä ei vierasjoukkue onnistunut tekemään. Kun otteluaikaa oli jäljellä kolmisen minuuttia rikkoi LePy taas kerran Virtasta. Kauden parhaan ottelunsa pelannut Konkari ei malttanut kuitenkaan tässä tilanteessa pitää mölyjä mahassaan, vaan nalkutti itselleen teknisen virheen. Virtanen pussitti kaikki neljä vapaaheittoaan ja yhtäkkiä eroa olikin vain 11 pistettä PuHun saadessa vielä pallonhallinnan. LePyn onneksi PuHu epäonnistui hyökkäyksessään ja Torkkeli upotti LePyn seuraavassa hyökkäyksessä vapaaheittonsa. Tämän jälkeen hölmöilystään sisuuntunut Konkari ratkaisi pelin komealla korille ajollaan ja heittotilanteessa tapahtunutta virhettä seuranneella bonusvaparillaan. LePyn lopullista irtiottoa hän vauhditti vielä yhdellä korilla Jim Smedsin, Nikke Rantion ja Juha Karenniemen säestäessä onnistuneilla vapaaheitoillaan. Summerin soidessa ”Macke” Konkari viihdytti vielä paikalla olijoita Jukka Toijalan heittotyyliä imitoivalla kolmosellaan jota edelsi balettimainen askellussarja. Temppu kuvasti hyvin LePyn vapautunutta ja ehjää peliesitystä jolla lohkesi lopulta komea vierasvoitto luvuin 75-96. Huomion arvoista on ettei LePy ole yltänyt näin suureen pistemäärään pitkään aikaan. 

Yllä mainittujen onnistujien lisäksi on syytä mainita LePyn väreistä vielä Jussi Somervuo ja Nikke Rantio. Jussi toimi puolustuksen tukipilarina kunnostautuen levypallojen ja riistojen lisäksi myös koriin johtaneissa syötöissä. Nikke Rantio pelasi parin heikommin menneen ottelun jälkeen tällä kertaa varmasti ja oli todellinen järkäle korin alla, vaikka välillä roikkui kolmekin miestä käsissä. Juha Karenniemen peliminuutit jäivät tällä kertaa hieman vähemmälle, mutta ”Jukkis” pelasi silti aivan tyydyttävästi. Sen sijaan Olavi Goussevin lupaavasti alkanut peli hieman sekosi virhevaikeuksien myötä. ”Ola-juwonin” raskas kohtalo oli tällä kertaa joutua tuomareiden silmätikuksi. Tästä huolimatta hän ei vaipunut synkkyyteen vaan kannusti esimerkillisesti vaihtopenkiltä omiaan. 

LePyn miesten edustusjoukkueen kovat pelit jatkuvat sunnuntaina (2.12.) kun vastaan asettuu sarjan ennakkosuosikki FC Passe. Useita entisiä mutta kuitenkin vielä melko nuoria Korisliiga-pelaajia sisältävä joukkue selvisi Suomen Cupissakin 16 parhaan joukkueen sakkiin. Ottelu alkaa klo 13:15 ja sitä edeltää F.U.T.:in kamppailu VBV:tä vastaan joka alkaa klo 11:30. Tervetuloa kannustamaan!

Pisteet/levypallot:

LePy: Eloranta 20/10, Konkari 16/7, Saarme 15/4, Latvala 12/6, Torkkeli 11/4, Somervuo 5/6, Rantio 5/3, Goussev 5/2, Smeds 5/0, Luomala 1/0, Karennniemi 1/0

PuHu 3: Virtanen 37, Punta 15, Kurittu 14, Närvä 6, Ruuttunen 2, Kokkola 1