Miehille jatkoaikavoitto

15.12.2009

LePyn miesten edustusjoukkue otti arvokkaan voiton Sykki Seniorsista III-divisioonan kärkikamppailussa. Voitto oli tiukassa sillä se irtosi vasta jatkoajan jälkeen luvuin 76-82 (23-30, 72-72).

Molemmat joukkueet lähtivät kamppailuun hieman siipirikkoina SYKin betonibrutalismia henkivälle areenalle. LePyltä puuttui normaalista aloitusviisikosta takamies ja henkinen johtaja Macke Konkari sekä korin alustojen dominaattori Nikke Rantio. Tilalle oli kuitenkin heittää uusi vahvistus Olli Rimpiläinen. Lepuskiin muuttanut parikymppinen Olli on Visa-Basketin kasvatti ja hänellä on kokemusta I-divisioonasta Visan ja HNMKY:n riveistä sekä nuorten maajoukkueista. Olli esitti kelpo otteita LePy-debyytissään. Vaikka pistetili jäi vielä avaamatta, nähtiin Ollilta vahvaa peliä puolustuspäässä. Sykiltä puuttui vuorostaan joukkueen toiseksi paras pistemies Tuomas Pelkonen. Jälkimmäisen veli Petteri, joka on nakuttanut pisteitä lähes 30 keskiarvolla, oli kuitenkin paikalla. LePyn puolustuksen tärkein tehtävä oli pysäyttää tämä mies, ja siinä onnistuttiin kohtuullisen hyvin. Jussi Somervuo ja Köpi Kallio tekivät arvokasta työtä ja pakottivat Pelkosen vaikeisiin heittoihin.

Ottelun ensimmäinen puoliaika eteni LePyn lievässä johdossa. Lyhytkokoinen kotijoukkue pistettiin ahtaalle eikä helppoja heittopaikkoja heille tarjoiltu. Hyökkäyspäässä LePy tuskaili hieman ajoitusten ja leveyden kanssa, mutta Make Haaviston ja Jussi Somervuon johdolla onnistuttiin nostamaan tarvittavat korit. Toisen erän loppupuolella LePy sai hieman nykäistyä eroa, ja joukkueet siirtyivät puoliajalle tilanteessa 23-30.

Kolmannen neljänneksen alussa LePy pelasi erinomaista koripalloa. Puolustuspeli oli sitä taattua betonia, ja hyökkäyspelissä onnistuttiin monipuolisesti järkevien ratkaisujen jälkeen niin kaukoheitoilla, korin alta kuin nopeilla hyökkäyksillä kartuttamaan pistesaldoa. Ero repesi vajaassa neljässä minuutissa 16 pisteeseen (33-49). Seniors sai kuitenkin aikalisän jälkeen rivit järjestykseen ja pysäytettyä LePyn rynnistyksen. Neljänneksen loppupuolella LePyn puolustuksesta katosi terä ja Seniors alkoi päästä korinteon makuun. LePyn hyökkäys toimi kuitenkin edelleen kohtuullisen hyvin joten viimeiselle erätauolle mentiin edelleen LePyn selvässä johtoasemassa (43-56).

Viimeisessä erässä LePyn ote herpaantui, ja Seniors sai hurmion päälle. Erän alussa LePyn johto oli vielä 15 pistettä (48-63), mutta tämän jälkeen meno hyytyi. Sen sijaan kotijoukkueelle tuli onnistumisia ja Petteri Pelkonen upotti kovia koreja. Vierasjoukkueen kontolle tulikin sitten ohiheittoja ja pallonmenetyksiä. LePy hermoili myös vapaaheittoviivalta. Loppuhetkillä nähtiin draamaa tuutin täydeltä. Sykkiläiset nousivat Pelkosen vaparilla noin puoli minuuttia ennen loppua tasoihin (72-72). Pelkosella oli mahdollisuus siirtää Sykki johtoon, mutta toinen vapari lipsahti ohi. Noin parikymmentä sekuntia ennen loppua oli Mikko Elorannan vuoro yrittää ratkaisua. Kolmonen meni ohi mutta Jussi Somervuota rikottiin levypallotaistelussa. ”Jugi” ei kuitenkaan onnistunut vapaaheitoissaan, mutta tällä kertaa ”Kändi” Eloranta kävi vuorostaan hakemassa hyökkäyslevyrin. LePyllä oli siis reilusti aikaa viimeiseen hyökkäykseen. Timo Kalliolle avautui heittopaikka, mutta hänenkin kolmonen meni ohi ja pomppasi pahaksi onneksi raudasta suoraan sivurajasta yli. Seniorsille jäi vielä viisi sekuntia aikaa hyökätä, jonka he pääsivät aikalisän seurauksena aloittamaan puolesta kentästä. Kuinka ollakaan yritti Pelkonen ratkaisua, mutta lepyläisten onneksi sekään ei ollut lähellä. Mentiin siis jatkoajalle.

Jatkoajalla vaikutti siltä, että LePy oli karistanut pahimman hermostuneisuutensa. Puolustusmuodon vaihdos toi myös uutta puhtia peliin ja sekoitti sykkiläisten hyökkäystä. Jatkoajan alkuvaiheessa LePy pelasi maltilla pallon korin alle Elorannalle, joka nosti LePylle erittäin tärkeän korin. Tämän jälkeen Ilari Heino pääsi lisäämään johtoa vapareillaan. Seuraavassa hyökkäyksessä Sykki pääsi hienon kuvion päätteeksi kaventamaan tilanteeksi 74-76. Heti perään kaadettiin lisää kylmää vettä LePyläisten niskaan kun Köpi Kallio sai viidennen virheensä. LePyn kaikki pelinrakentajat olivat poissa pelistä, sillä Robin Ranta oli aikaisemmin telonut nilkkansa pelikyvyttömäksi. Ile Heino hoiti kuitenkin pelinjohtajan hommat loppuminuuteilla erittäin tyylikkäästi ja varmaotteisesti. Noin puolitoista minuuttia ennen loppua LePy riisti pallon jo toisen kerran jatkoajan aikana. Pallo pelattiin low postiin Make Haavistolle joka esitti todellisen old school -liikkeen. Kauden tyylikkäin sky hook juuri oikeaan aikaan! Seuraavaksi molemmat joukkueet epäonnistuivat hyökkäyksissään. Sitten Seniorsien Penttinen kavensi vaparilla eron kolmeen pisteeseen. Heti perään hän kuitenkin rikkoi Heinoa, joka upotti molemmat vaparinsa. Tilanne 80-75 kun aikaa oli jäljellä noin puoli minuuttia. Seniors ei sen aikana onnistunut tekemään kuin yhden pisteen, sillä hieman hätäiset kolmosyritykset menivät reilusti ohi. LePy pääsi lisäämään eron kuuteen pisteeseen Jonttu Sarastin pussitettua kylmähermoisesti omat vapaaheittonsa. Lopputulos kirjattiin näin ollen luvuin 76-82.

LePy onnistui ottamaan tärkeän voiton, vaikka se tehtiinkin vaikeimman kautta. Joukkue kuitenkin näytti, että se uskoi voittoon ja taisteli jatkoajalla hienosti sekä pelasi sen myös järkevästi. Voittoja on nyt kertynyt kahdeksan tappiosarakkeen näyttäessä edelleen nollaa. Sarjan kärjessä myös PuB jatkaa puhtaalla pelillä (9/0). Seniors on kolmantena saldolla 7/3.

Seuraavaksi LePy kohtaa lauantaina 19.12. BC Hukat. Peli alkaa Leppävaaran liikuntahallissa klo 14:15. Tervetuloa kannustamaan!

Pisteet/levypallot:

LePy: Haavisto 18/7, Eloranta 12/11/5r/3s/2b, Somervuo 11/8, Kallio 10/3, Sarasti 9/3, Ranta 8/3/3r, Saarme 6/5, Heino 6/3, Van der Starre 2/2, Karppinen 0/1

Seniors: Pelkonen 19, Penttinen 14, Närhinen 9, Arte 9, Dannaphel 8, Niskanen 8, Kohonen 6, Siitonen 2, Tuunanen 1